Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Što država zaista treba učiniti da restorani prežive epidemiju

restoran

Portal Eater ovih je dana objavio veći tekst o tome što je minimalno neophodno učiniti da bi američka restoranska industrija preživjela koronu. Uvjeti u kojima rade američki restorani drastično se razlikuju od poslovnih uvjeta hrvatskih restorana. Međutim, Eaterov je tekst u mnogočemu poučan. Neki su elementi važni i za hrvatski restoranski biznis, dok je model primjenjiv za bilo koju nacionalnu u restoransku scenu, samo sa specifičnim sadržajem. Evo, dakle, nekoliko esencijalnih preporuka koje bi mogle pomoći preživljavanju hrvatske restoranske industrije.

Zajednički paket mjera iza kojeg stoji cijela industrija

Hrvatski ugostitelji morali bi formulirati minimalni paket zahtjeva Vladi, i to odmah. Taj bi paket zahtjeva morali potpisati svi relevantni hrvatski ugostitelji, na čelu s Michelinovim restoranima i vlasnicima najvećih i najvažnijih tvrtki u svim žanrovima ugostiteljstva. Jedino tako paket zahtjeva imat će stvarni javni autoritet i moći će funkcionirati kao mjera brzog pritiska na Vladu.

2. Ukidanje najamnine

Privremeno suspendiranje plaćanja najamnine jedna je od prvih mjera koje se moraju uvesti jučer. Restorani nemaju nikakve prihode, pa ne mogu plaćati najamninu. Pojedini inteligentni najmodavci poput Ikee, sami su rekli svojim najmoprimcima da odustaju od naplate najamnine dok restorani ne rade. No, važno je da država odmah donese propis koji određuju da u ovom tromjesečju restorani ne trebaju snositi troškove najamnine.

3. Oprost a ne odgoda poreza

Posve je jasno da ove godine restoranskoj industriji treba oprostiti dio poreznih davanja. Dakle, ne odgoditi, nego trajno oprostiti. Ugostiteljstvo je sektor od strateške važnosti za Republiku Hrvatsku, jer bez razvijenog ugostiteljstva nema razvijenog turizma, a bez razvijenog i uspješnog turizma nema hrvatske ekonomije. Dakle, svaka razborita i prosvijećena vlast ove bi godine ugostitelje morala osloboditi dijela poreza.

4. Brzi i povoljni krediti za pripremu otvaranja

Sasvim je normalno da restoranska industrija sada ne plaća kreditne rate, jer ih nema od čega plaćati. Međutim, trebalo bi omogućiti vrlo brze kreditne linije za dobru pripremu početka rada poslije epidemije.

5. Jače financiranje plaća, bez selekcije 

Sufinanciranje plaća treba omogućiti svim ugostiteljskim tvrtkama. Vlast sada nema vremena da bude selektivna. Zaista je esencijalno spasiti radna mjesta. Nažalost, iznos koji Vlada dodjeljuje uvjerljivo je premali, i neće omogućiti održavanje zaposlenosti.

6. Ukidanje režija 

Vlada bi trebala ukinuti plaćanje struje, plina i vode za ugostiteljstvo: tvrtke koje osiguravaju te usluge ionako su u vlasništvu države i neke posluju s velikom dobiti. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.