Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

Ultimativna shopping lista za ugodno i ukusno kuhanje u karanteni

namirnice-shopping-supermarket

Groznica u supermarketima prirodna je posljedica velikih kriza i katastrofa, pa su stoga rekordni prodajni rezultati hrvatskih trgovačkih lanaca, zabilježeni prije desetak dana, zapravo sasvim logični. No, što nam zaista treba iz supermarketa, da bismo kod kuće kuhali ukusnu hranu, koja ne zahtijeva prekomplicirani pripremu? Evo našeg prijedloga shopping liste za vrijeme epidemije. Ova lista ne obuhvaća svježe povrće, voće, meso i ribu, budući da tržnice, mesnice i ribarnice zasad normalno rade.

1. Slanutak

slanutak

Slanutak je jedan od rijetkih sastojaka koji dobro podnosi konzerviranje, a sa slanutkom zaista možemo puno toga skuhati. Uvijek je bolje kupovati suhe mahunarke pa ih namakati i kuhati, jer zadrže čvrstoću i slatki okus. Ako vam se to zaista ne da, kupite kuhani slanutak u konzervama.

2. Grah

grah

Grah je esencijalna hrana za krizne situacije.on je zasitan, gastronomski versatilan, a istodobno praktičan za pripremu. Za grah važi isto što i za slanutak. Uvijek je bolji suhi, a konzerve su alternativa.

3. Tjestenina

pasta-g

Tjestenina se naravno podrazumijeva. Uzmite barem dvije vrste, kratku poput penna i dulju poput špageta. S kratkim i duljim formatom osigurali ste se za niz umaka.

4. Riža 

sushi-riza

Dvije vrste, uzmite basmati i rižu za rižoto. Basmati koristimo kao prilog, dok nam riža za rižoto zapravo treba više nego u normalnim okolnostima, jer sad imamo dovoljno vremena da bismo u miru kuhali temeljce i pravi rižoto.

5. Pelati, pasate

pelati

Jasno je da su pelati , pasata i pire od rajčice najneophodniji dio svačijih kućni zaliha. Neki dan smo u Sparu otkrilo staklenke pasate od pravog San Marzana. Dosta su skuplje od svih drugih konzerviranih rajčica u Hrvatskoj, ali vrijede svaku kunu.

6. Riblje konzerve

tuna-konzerva

U Hrvatskoj se mogu kupiti vrlo, vrlo solidne konzervirane sardine i fileti tune. Birajte one u maslinovu ulju, osobito kad je riječ o tuni.

7. Inćuni u ulju

incuni-u-ulju

Fantastičan su nositelj umamija; na inćunima možete graditi čitav niz umaka.

8. Umak od soje

sojin-umak

Bez umaka od soje već se dugo ne može ni kuhati ni jesti. On je skoro jednako neophodan, kao sol, šećer i papar

9. Tabasco i ljuti feferoni

tabasco-sauce-1024x683

Ljutina je također esencijalna u kuhanju. Iz Harrisinih dućana možete birati između bar desetak vrsta vrlo finih sušenih čilija. Umaci domaćih proizvođača, osobito Volim ljuto, dobra su alternativa Tabascu.

10. Maslinovo ulje

maslinovo-ulje

Ovo se naravno podrazumijeva. No, moramo znati da je u velikim dijelovima kontinentalne Hrvatske, ne računajući Zagreb, potrošnja maslinova ulja još izuzetno niska. Nadamo se da će porasti kad Slavonci jednom otkriju kakav okus ima lungić pečen na dobrom maslinovu ulju.

11. Suncokretovo ulje 

suncokretovo-ulje

Za duboko prženje

12. Maslac

maslac1-g

Za maslac ne postoji zamjena. Ako recepti za kolače ili peciva traže maslac, a skoro uvijek traže, nemojte ga ni pokušati zamijeniti margarinom. A kolači i peciva su samo jedan manji segment uporabe najvažnije masnoće u kuhanju.

13. Panceta

panceta

Bez pancete je skoro jednako teško kuhati, kao bez luka ili maslinova ulja. Panceta je jedan od najboljih prirodnih pojačivača okusa, kao i neodoljiv teksturalni element.

14. Kulen

belje-kulen

Kulen je daleko najbolji hrvatski suhomesnati proizvod, koji je široko dostupan. Riskirajte malo više novca pa kupite cijeli, široki kulen, pa ga polako režite uz Netflix.

15. Tamna čokolada

cokolada

Čokolada je dokazani izvor utjehe, smirenja i osjećaja ugode. Izbor tamnih čokolada, koje u pravilu imaju više okusa, u našim supermarketima prilično je solidan.

16. Smrznuti grašak

grasak-g

Morate li doma imati smrznuto povrće, grašak je daleko najbolji izbor jer vrlo dobro podnosi zamrzavanje.

17. Parmezan

parmezan

Moćni nositelj umamija, masnoće, slanosti, okusa, teksture…Parmezan je jedna od onih namirnica koje prosječno jelo pretvaraju u dobro jelo. Nezaobilazan je u mnogim jelima koja kuhamo kod kuće i često ga jedemo samoga kao snack. Osim parmezana možete kupiti Grana Padano ili Lagunin Gran Istriano.

I još par sitnica…

Volite li azijsku kuhinju, svemu ovome treba dodati suhe shiitake gljive, kombu, mirin i sezamovo ulje. Na našoj listi nema nekih od najtraženijih proizvoda u vrijeme krize. No, zaista nema smisla stvarati zalihe šećera i brašna, jer Hrvatska proizvodi više nego dovoljno žitarica i šećera da bi pokrila svoje potrebe. Isto tako, nema smisla stvarati zalihe jaja, jer jaja moraju biti svježa.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.