Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SLOM RESTORANSKE SCENE Korona dovršava proces koji je počela Vlada kad je restoranima udvostručila PDV

restorani-turizam

“Gledajte, da restorani nisu zadnjih godina disali na respiratorima, puno bi lakše podnijeli ovu katastrofu. Međutim, zbog udvostručenja PDV-a 2016. godine restoranska industrija ostala je bez bilo kakvih financijskih zaliha, što znači da ovo jednostavno ne možemo izdržati. Epidemija će uništiti naš posao, jer je naš posao bio već žestoko načet PDV-om,” rekao nam je u srijedu Vlado Lisak. Gospodin Lisak dočekao nas je na terasi Carpaccia, koja je bila iznenadjujuće puna; gosti su valjda željeli izaći na posljednji ručak.

Vlado Lisak apsolutno je u pravu kad je riječ o preduzrocima sloma hrvatske restoranske industrije. Krajem 2016. Plenkovićeva je Vlada udvostručila PDV na restorane, od kojih su mnogi bili usred investicijskih ciklusa, a svi ozbiljniji imali su gotove biznis planove za 2017. koji su se bazirali na PDV-u od 13 a ne 25 posto.

Iduće godine, do nedavnog smanjivanja PDV-a, restoranska je industrija uglavnom tek preživljavala, i prisilno bavila sivim operacijama poput mijenjanja tvrtki vlasnika restorana kako bi se izbjegao PDV. Nitko osim vlasnika restorana na krajnjem jugu zemlje, gdje se postižu neusporedivo više cijene, nije mogao akumulirati nikakav ozbiljan novac.

Ova su godinu ugostitelji dočekali s velikim olakšanjem zbog manjeg PDV-a, dok su se zagrebački restorateri nadali brojnim stranim gostima radi hrvatskog predsjedanja Europskom Unijom. I onda je došla epidemija, koja je prvo ispraznila pa zatvorila restorane, pa Vladine mjere koje kasne, koje su nejasne i za koje restorateri ne znaju kad će se točno početi provoditi, a njima je neophodno da se provode od jučer. Nitko ne može pretpostaviti kako će hrvatska restoranska industrija izgledati kad epidemija prodje.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.