Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vlada je ograničila rast cijena brašna, mlijeka, jaja, riže, tjestenine, mesa, povrća…

supermarket-voce

Vlada je u subotu navečer na telefonskoj sjednici donijela Odluku o iznimnim mjerama kontrole cijena, kao jednu u nizu mjera za sprečavanje negativnih posljedica epidemije korona virusa. Iako je ministar financija Zdravko Marić rekao kako su predstavnici trgovačkih lanaca obećali da neće dizati cijene određenih proizvoda zbog dramatičnog rasta potražnje (prometi supermarketa u ovom su trenutku gotovo dvostruko veći nego u isto vrijeme prošle godine), Vlada je ipak i formalno ograničila rast cijena za određeni broj prehrambenih proizvoda, proizvoda široke potrošnje i nekih specifičnih proizvoda poput zaštitne odjeće, medicinskih sredstava, posteljine i slično. 

Na popisu za ograničenje cijena hrane su brašno, mlijeko, mlijeko u prahu, jaja, šećer, sol, riža, tjestenina, svježe meso, riba, voće i povrće, mesne konzerve, riblje konzerve, jestivo ulje, dječja hrana, dječje pelene, voda za piće, deterdžent za rublje, deterdžent za suđe, sapun. Proizvodi s Vladine liste moći će koštati najviše onoliko koliko su koštali 30. siječnja 2020. godine, kada je Svjetska zdravstvena organizacija korona virus proglasila javnozdravstvenom prijetnjom od međunarodnog značaja. 

“Ne želimo da ovoga trena dođe do nepotrebnog dizanja cijena, uvjeren sam da će se većina trgovaca ponašati solidarno i primjereno okolnostima”, rekao je premijer Andrej Plenković u nedjelju.  

Dođe li do nestašice proizvoda s liste, ministar gospodarstva moći će zabraniti njihovu prodaju izvan Hrvatske. S obzirom da se granice zatvaraju, pritisak potražnje upravo se seli na hrvatsku prehrambenu industriju. Kontrolu Vladine mjere ograničenja cijena provodit će državni inspekorat.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.