Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Jesu li restorani zaista opasniji od dućana? U dućanima se ipak skuplja puno više ljudi

vinodol3

Kad jedete u restoranu, u kontaktu ste sa svojim konobarom, koji je u kontaktu s kolegama i kuharima. Riječ je o lancu koji tipično uključuje između pet i trideset ljudi. Više ih je samo u jako velikim restoranima, kakvih u Hrvatskoj nije mnogo.

Okej, u restoranu možete doći u dodir s drugim gostima, koji mogu biti zaraženi. No, čitav niz boljih zagrebačkih restorana (Noel, Zinfandel, oba Mana, Theatrium, unutarnja Vinodolova terasa) ima relativno velike razmake među stolovima, veće od metar i pol. Niz popularnih restorana poput Carpaccia ili Okrugljaka, ima otvorene terase koje bi načelno morale biti sigurnije od zatvorenih prostora. Neki restorani, poput Le Bistroa, uveli su striktna higijenska pravila koja uključuju i dezinficiranje ruku gostiju čim sjednu za stol. 

Usporedimo to sada s tipičnom situacijom u vašem supermarketu. Kroz supetmarket, prvo, prolazi znatno više ljudi nego kroz restoran. S tim se ljudima često gurate. U supermarketu ste u neizbježno bliskom kontaktu s desecima nepoznatih ljudi odjednom, koji su mogli biti u kontaktu s desecima drugih ljudi, posebno zadnjh dana kada se pred blagajnama stvaraju redovi zbog kupovanja zaliha.

Drugo, kad uzimate košaricu u supermarketu, znate li koliko je ljudi prije vas tog dana ili između dvije runde dezinfekcije diralo tu košaricu? Naravno da ne znate. Treće, znate li koliko je ljudi prije vas dotaknulo neku kutiju ili bocu s police, koju ste baš vi odlučili kupiti. Naravno da ne znate, ali sasvim sigurno znatno više ljudi od onih koji su dotaknuli vas tanjur, čašu ili ubrus u restoranu. Da ne govorilo o blagajnicama i blagajnicima, koji su stalno izloženi kontaktu sa stotinama ljudi, a zatim i s vama.

Prilično je vjerojatno da se lakše zaraziti u supermarketu nego u restoranu. Okej, jasno je zašto se restorani zatvaraju svugdje u Europi, od Kopenhagena preko Pariza do Istre. Vlasti žele ograničiti sve socijalne kontakte i natjerati ljude da što manje izlaze. Vlasti su tu u pravu. Nadalje, jasno je da dućani s hranom moraju ostati otvoreni. Međutim, kad sutra oko podneva ogladnite, razmislite je li sigurnije otići u restoran, po mogućnosti s terasom, ili se gurati u zatvorenom prostoru supermarketa s još hrpom ljudi . Ovaj prijedlog, naravno, vrijedi samo dok se i u Zagrebu restorani ne zatvore.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.