Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Istra je zatvorila sve restorane, Zagreb se gasi. U Teslinoj su u subotu svi restorani bili prazni

carpaccio

Istra je u subotu zabranila rad svim restoranima “kako bi se pokušala spriječiti eksplozija epidemije”. Istodobno, u Zagrebu restorani normalno rade, ali izgleda da više nemaju za koga. Jedna od glavnih značajki krize koju je izazvao korona virus jest promjena stupnja krize doslovno iz sata u sat. Jučer smo izvijestili o tome kako je u dobrom i skupom zagrebačkom restoranu ManO2 ručalo tridesetak ljudi. Esplanadin Le Bistro jučer je poslužio 28 ručkova, što su sve izvrsni rezultati za doba epidemije. Međutim, već sinoć Zagreb je bio pust: neki renomirani restorani nisu radili, dok drugi nisu imali skoro nijednog ili doslovno nijednog gosta.

Subotnji ručak koji u Zagrebu tradicionalno počinje iza 13 sati, najtočniji je test za promet restorana u centru grada. Subotom izmedju 13 i 16 sati u Carpacciu i Vinodolu potpuno je nemoguće dobiti stol bez rezervacije, a barem smo dvaput u zadnja dva mjeseca vidjeli da je i Theatrium vrlo dobro popunjen. Nažalost, danas u 15 sati svi su restoranski stolovi u Teslinoj, glavnoj zagrebačkoj restoranskoj ulici, bili prazni. Doslovno svi, osim jednog stola s jednim gostom na terasi Makaruna. Nešto ranije uočili smo nekoliko gošći na terasi Carpaccia .

Ni blagovaonice inače prezauzetih restorana nisu davale puno razloga za optimizam: u Carpacciu smo vidjeli pet ili šest zauzetih stolova, u Theatriumu ni jedan. Mi smo ručali u Bistrou Esplanade, koji je usprkos krizi uveo sezonski meni posvećen divljim šparogama. Hrana je bila odlična, osobito šparoge s mousseom od dimljene pastrve, naš konobar Zlatko Batistić ponašao se najprofesionalnije na svijetu, grijalo nas je ugodno proljetno sunce, ali… U Bistrou nije bilo nikoga osim nas. Gospodin Batistić obavijestio nas je da imaju pet rezerviranih stolova za navečer, što je u sadašnjim okolnostima vrlo dobro. Zagrebačka restoranska scena naočigled se gasi. Ako se ovako nastavi, projicirani gubitak za ožujak neće iznositi 40 posto, kao što su vlasnici restorana prognozirali još prije par dana, nego se vjerojatno približava 80 posto.

Čini se kako je krajnje vrijeme da većina zagrebačkih restorana uvede neki oblik dostave, kako je danas i predložila Nacionalna udruga ugostitelja.

Foto/Arhiva Kulta Plave Kamenice

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.