Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ovo je burgonza, križanac burrate i gorgonzole s velikim potencijalom

burgonza

Prije desetak godina, jedan stalni kupac sirane Viscanti u Altamuri u Apuliji, vlasniku Giovanniju Viscontiju iznio je dosta bizarnu ideju. Predložio je da napravi burratu punjenu gorgonzolom i tako spoji dva omiljena sira. Visconti i njegov brat dugo su razmišljali o tome, ali ozbiljnije su se posvetili projektu tek nakon što su im prijatelji oduševljeno komentirali prve pokušaje. Ostatak je povijest Altamure.

Nakon mnogo upornih pokušaja, nastala je burgonza, sir koji izvana izgleda kao buratta a kad ga prerežete otkriva raskošno kremasto srce gorgonzole. Burgonza je postala flagship proizvod sirane Viscanti i danas se prodaje više od burrate. Burgonza je tako sretno ujedinila sjever i jug Italije, što inače nije lagan zadatak, i obogatila kulturu sira u Apuliji, kolijevci burrate.

Burgonza se radi kao klasična burrata, s čvrstom opnom koja se po rigoroznim pravilima izrađuje ručno, pa se puni mekim nitima sira pomiješanima s vrhnjem, samo što se kod punjenja burgonzi dodaje i gorgonzola iz Pijemonta. Rezultat je bogati kremasti sir u kojemu svježina i bogata tekstura burrate ublažavaju pikantnost gorgonzole a naglašavaju njene okuse i slatkoću. Burgonza se zasad prodaje samo u sirani Viscanti, ali jednoga bi dana zasigurno mogla izići daleko izvan granica Apulije. 

Izvor/Fine Dining Lovers

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.