Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

DARK KITCHENS U Londonu je počeo raditi prvi fine dining restoran isključivo za dostavu

cookout-club

Chef Philip Britten otvorio je The Cookout Club, prvi fine dining restoran na svijetu koji će kuhati samo za dostavu. Koncept dark kitchena, restorana koji rade se kao pravi restorani samo što nemaju sale i konobare, već nekoliko godina zauzima sve važnije mjesto u rastućoj industriji dostave. Ljudi sve manje pristaju na to da dostava mora značiti lošu hranu. U udobnosti doma žele jesti hranu iz svojih omiljenih restorana. Kad se tome doda naše novo kolektivno iskustvo pandemije virusa, izolacija i karantena, čini se da dark kitchens dobivaju novi smisao.

Philip Britten jedanaest je godina bio executive chef londonskog restorana Capitala, svojedobno jednog od najboljih londonskih restorana. Nakon odlaska iz Capitala pokrenuo je biznis za veleprodaju voća i povrća, a ovaj novi projekt pokrenuo je iz dark kitchena u Battersea. Cookout Club nudi fine dining jela za dostavu, po pristupačnim cijenama, dva slijeda za dvjestotinjak kuna po osobi, što je još jedna prednost restorana za dostavu koji ne mora plaćati astronomske londonske najamnine, posuđe ni servis.  

Britten planira otvaranje još dvije kuhinja kako bi povećao doseg. S njim kuhaju sous chef Victor Lamauve koji je nekad radio u Michelinovom restoranu Sabor i privatna chefica Harriet Fieldman. Predjela poput parfea od pileće jetrice s dresingom od malsinova ulja i potočarkom ili noodlesa od riže s bučom, kuminom, limetom i kokosom koštaju 60-80 kuna.

Cijene glavnih jela, među kojimas u glazirana patka u umaku od crnog vina s crvenim zeljem i glaziranom lukom, cannellini s rajčicom, pečenom ciklom i pestom ili file brancina s lećom i porilukom, počinju sa 70 kuna, a najskuplja su stotinjak kuna. Deserti koštaju šezdesetak kuna, a na listi su recimo tart od limuna sa šlagom i čokoladna terina s coulisom od manga i đumbira. Svaki dan imaju i dnevni meni za ručak. Izvedba kao u fine dining restoranu, cijene kao u bistrou, čini se da Brittenov koncept ima sigurnu budućnost.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.