Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Grand Tasting u Laubi i ove je godine potvrdio status najvažnijeg domaćeg vinskog festivala

Acrobatov Portfolio Tasting, održan prije tri tjedna, impresionirao nas je dolaskom niza velikih svjetskih vinara u Zagreb. Vinartov Grand Tasting u Laubi, koji se održava u petak i subotu, ponovo se pokazao uvjerljivo najboljim domaćim vinskim festivalom.

Ovdje nije riječ samo o nenadmašnom ambijentu velike galerije na zagrebačkom Zapadnom kolodvoru, ni o atmosferi u kojoj vina zaista mirišu kako bi trebala, što je nemoguće na nekim drugim vinskim smotrama koje se održavaju u prevrućim uvjetima. Ovdje se ne radi ni o vrlo stručnim radionicama, održanima uoči Laube.

Ivan Damjanić

Najvažnija značajka Vinartova Grand Tastinga jest prilika da kušamo neka od najboljih hrvatskih vina, prije nego što su došla na tržište. U petak popodne u Laubi smo probali jedno tridesetak uzoraka. Najsnažniji je dojam ostavila Kozlovićeva malvazija Santa Lucia iz 2016. koja je još djetinjasto mlada, koja nije prošla malolaktičku fermentaciju i koja se upravo pretvara u veliko, klasično vino, usporedivo sa zaista izvanrednom Santa Luciom iz 2009.

Damjanićev bijeli Clemente iz 2017. aristokratski je elegantan, kao i Fakinova La Prima iz iste berbe. Dobravčeva Simfonija iz 2015. ozbiljno je i duboko vino, a Matoševićev Sauvignon iz 2018, definitivno je najbolji sauvignon blanc ikad napravljen u Istri. Među istarskim crnim vinima osobito nam se svidio Lagunin LV 2015: radi se o otmjenom cuveeu merlota, terana i cabernet sauvignona.

Pošip Nerica iz lanjske berbe jednako je svjež i aromatičan , ali malo zaokruženiji nego prije par tjedana, kad smo ga prvi out kušali u Kaštelima. Galićev je Sauvignon iz 2019. prilično perfektan, zelen ali zreo i slastan, dok Santocchijevs mlada Graševina pokazuje da ta kutjevačka vinarija ima ozbiljnu perspektivu.

Briljantna Benvenutijeva Corona Grande iz 2016. završila je naš krug domaćih kušanja. Među stranim vinima posebno je dobar dojam ostavio Enozoikov australski Giant Steps Chardonnay iz 2018. koji pokazuje kako, zapravo, treba koristiti hrastove bačve u bijelim vinima.

Ne možemo preskočiti ni prilično impresivnu Jakončičevu Uvaiu iz 2017. Uvaia je macerirani sivi pinot iz drvenih jaja. Vrlo je malo vinskih festivala na kojima smo s užitkom probali toliko mnogo vina. A nismo došli ni do pola svih zanimljivih.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.