Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo tko su najizloženije žrtve korona virusa u hrvatskoj hotelskoj i restoranskoj industriji

restorani-turizam

Korona virus već izaziva prilično snažne ekonomske efekte na hrvatsku restoransku i hotelsku scenu. Jasno je da je proljetni kongresni dio sezone izgubljen. Jasno je da je booking stao i da bi ovo mogao biti najslabiji turistički Uskrs od 2009. godine do danas. Nije, međutim, jasno što će biti s glavnom sezonom, jer to ovisi o daljnjem razvoju epidemije.

Ako se epidemija ne zaustavi, glavni dio turističke sezone morat će se osloniti na domaće goste, što, među ostalim, znači drastično rezanje cijena i promjenu poslovnih modela u najskupljim destinacijama, poput Dubrovnika. Zasad je  relativno  lako prepoznati koji su segmenti turističke i restoranske industrije najviše pogođeni korona virusom.

1. Mali obiteljski hoteli

Takvi hoteli, tipično, ne raspolažu velikim financijskim zalihama, a imaju fiksne troškove, koji su definirani prethodnim, uspješnim sezonama, kao i investicijama. Nastavi li se epidemija, obiteljskim će hotelima trebati vrlo povoljni krediti da prežive godinu.

2. Fine dining restorani

Fine dining restorani dobrim se dijelom oslanjaju na strance, jer su preskupi za širi krug hrvatske publike. A stranaca više nema, ili ih je znatno manje nego što se očekivalo. Istodobno, fine dining restorani ne mogu bitno smanjiti ulazne troškove, kad je riječ o hrani, jer ne smiju kompromitirati svoj status. Smanjivanje troškova može se provesti jedino  smanjivanjem plaća ili otpuštanjem zaposlenih. Ako se epidemija uskoro ne zaustavi, fine dining restorani, koji su lani doživjeli procvat, naći će se u potpuno kritičnom stanju.

3. Istarski i kvarnerski restorani i konobe

Velik broj istarskih, a donekle i kvarnerskih restorana i konoba zavisi od talijanskih i austrijskih redovitih gostiju iz pograničnih regija. Talijana trenutno nema, dok  Austrijanci, pa i Slovenci, znatno manje putuju. Konobe, koje rade na nižim troškovima, trebale bi lakše podnijeti epidemiju.

4. Veliki hotelski lanci

Velike hotelske kuće upravo razrađuju sve moguće  scenarije preživljavanja 2020.godine, zavisno od razvoja epidemije. Već se režu manje potrebni troškovi, poput reprezentacije, i revidiraju  planovi  za zapošljavanja sezonaca. No, velike su hotelske kuće zadnjih godina akumulirale vrlo mnogo novca, tako da su one kadre preživjeti i najgori zamisliv razvoj situacije: sezonu bez stranaca. U tom slučaju, hotelski će se lanci žestoko boriti za svakog domaćeg gosta.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.