Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

Deset najboljih tradicijskih nacionalnih restorana u Hrvatskoj. Ovo je zapravo jako težak žanr

okrugljak-patka

U Hrvatskoj jedva da ima dobrih nacionalnih restorana tradicionalnog stila. Premda uz obalu sve pršti od natpisa koji reklamiraju nacionalne specijalitete , u stvarnosti je riječ ili o tko zna kakvim ćevapima, ili o raznim sumnjivo očišćenim životinjama s ražnja, još sumnjivijeg porijekla, ili o groznim pašticadama i još lošijim brudetima i buzarama.

Takozvana hrvatska nacionalna kuhinja prečesto se svodi na žilice, loj, tetive Vegetu i sirovi češnjak pod egidom rustikalnog i tradicionalnog. Stvarna tradicijska nacionalna kuhinja ekscentrični je težak žanr, koji zahtijeva poznavanje i poštovanje nacionalnih i regionalnih kulinarskih običaja, ali i perfektni vladanje kuharski tehnikama. Stoga su dobri nacionalni restorani iznimno rijetki.

Ohrabreni sjajnim jučerašnjim iskustvom iz Konjevrata, sastavili smo listu najboljih hrvatskih tradicijskih nacionalnih restorana. Na listi nema ribljih restorana, jer oni predstavljaju posebnu kategoriju restoranskog posla.

1. Tač, Zagreb

tac-vesna-tihomir-miletic

Tač je restoran koji uglavnom koristi vrhunske sezonske sastojke, s naglaskom na robu iz Istre. Kuhanje je čisto , jednostavno (na proljeće obavezno probajte artičoke s mladim graškom) i donekle precizno. Vinska karta puna je prirodnih vina vodećih slovensko talijanskih i hrvatskih proizvođača.

2. Konoba Vinko, Konjevrate

konoba-vinko-prsut

Konoba Vinko ozbiljno je dobra. Da imaju malo hrabriju vinsku kartu i da dotjeraju neke važnije ili manje važne detalje, već bi sad zauzeli prvo mjesto na našoj listi najboljih tradicijskih nacionalnih restorana. Ovaj morlački mesni imperij primjer je vrhunskog sofisticiranog kuhanja u naizgled nužno rustikalnoj kategoriji velikih komada pečenog i suhog mesa.

3. Alla Beccaccia, Valbandon

alla-beccaccia-2018-ombolo-ognjiste

Alla Beccaccia skoro je savršen primjer istarske konobe, koja ne prodaje ribu. Alla Beccaccia godinama reže izvrstan pršuti i vrlo dobar sir, kuha jako finu pastu i peče odlične fiorentine. Zadnji je put i izbor vina bio solidan.

4. Vinodol, Zagreb

vinodol-burek (1)

Premda zbog svoje masovne publike mora držati i tartar biftek, i saute Stroganoff i carpaccio, Vinodol je izvanredan u civiliziranom, umjereno modernom pristupu klasičnim nacionalnim receptima; njihova sarma, punjena paprika i pašticada među najboljima su u Hrvatskoj. Burek, kojeg pripremaju prerijetko, blizu je senzacionalnom. Chef konzultant Zdravko Tomšić trebao bi držati seminare o civiliziranoj tradicijskoj kuhinji.

5. Kopun, Dubrovnik

Kopun je jedan od najuzbudljivijih dubrovačkih restorana. Kopun nastoji, relativno uspješno, revitalizirati starinsku dubrovačku kuhinju. Kopun ima neobično uzbudljivu vinsku kartu, dok je ambijent kraj Jezuitskih stuba dubrovački veličanstven.

6. Kod Špilje, Samobor

Špilja je tradicijsku samoborsku građansku kuhinju iz 19. i ranog 20. stoljeća uspjela prevesti u relativno moderan kuharski jezik. Vinska lista daleko je najbolja u Samoboru, dok kuhanje zna varirati između vrhunskog i slabog, poput juhe od vrganja u kojoj se najviše osjetila zaprška.

7. Krčma Gabreku, Samobor

gabrek-rodjendan-ekipa

Gabrek je primjer jako tradicionalnog restorana s konstantno dobrom razinom kuhanja , starinskim recepturama, velikim porcijama, umjerenim cijenama i efikasnim osobljem. Gabrek je upravo ušao u svoju 91. godinu

8. Okrugljak, Zagreb

okrugljak-g (1)

Uz sve svoje unutarnje organizacijske i tehničko kulinarske probleme Okrugljak je prvorazredno mjesto za prvu mliječnu janjetinu, za divlje šparoge, za sarmu i velike komade mesa na žaru.

9. Baranjska kuća, Karanac

baranjska-kuca-g

Ovaj egzotični restoran Vladimira Škrobe Baje, smješten na početku njegova velikog dvorišta posvećenog starim zanatima, primjer je prosvijećenog pristupa tradicijskoj kuhinji. Bajina je hrana čista, dobro prezentirana, relativno precizno skuhana, s jakim i jasnim okusima. Fiš paprikaš spada među najbolje u Hrvatskoj. Baranjska kuća gotovo da bi trebala postati uzor za sve hrvatske kontinentalne restorane na selu.

19. Mala Hiža, Mačkovec, Čakovec

Mala Hiža prije nekoliko je godina bila jedan od najvrućih hrvatskih restorana, gdje se često nije moglo ući bez rezervacije. No, uvijek je patila od dva ista nedostatka; nejednake kvalitete sastojaka i tehnički ne baš najpreciznijeg kuhanja. Ondje se moglo jesti i izvrsno i prosječno. Možda bi bilo dobro da vlasnici angažiraju svog sugrađana, talentiranog i kompetentnog Marka Palfija, kao chefa konzultanta.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.