Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

Najbolji hrvatski restorani od 2015. do 2019. Stroža i uska selekcija

noel-amuse-bouce

Druga polovica prošle i prvi mjeseci ove godina najavili su novu generaciju domaćih gastronomskih restorana. Riječ je o Cap Aureu Jeffreya Velle, rekoncipiranom Manu2, Theatriumu, restoranu Bernarda Koraka i obnovljenom Manu u Gliptoteci, pod chefom Matijom Bogdanom.

Uspiju li na tržištu, ti bi restorani mogli značajno promijeniti hrvatsku gastronomiju. Stoga smo odlučili napraviti inventuru prošle petoljetke u našoj restoranskoj industriji, prije njihove pojave.

U proteklih su pet godina hrvatsku restoransku scenu obilježili dolazak Michelina, stanoviti procvat fine dininga, rast profesionalnih kriterija, ali i teška borba za opstanak uvjetovana do jučer visokim PDV-om i dramatičnim nedostatkom ljudi u servisu, kao i u kuhinjama.

Ova je lista kratka jer se temelji poglavito na kriteriju  trajnog doprinosa uvrštenih restorana vrhunskom kuhanju u Hrvatskoj .

1. Pelegrini, Šibenik

pelegrini

Pelegrini Rudolfa Štefana  svakako je najvažniji hrvatski restoran još od zatvaranja Marcellina i Valsabbiona. Pelegrini godinama stvara novi rukopis dalmatinske kuhinje, koji komunicira s dva najvažnija trenda visoke svjetske kuhinje: lokalnošću i održivošću. Osim toga, Pelegrini kontinuirano odgaja mlade chefove, koji zatim preuzimaju druge dobre restorane.

2. Nav, Zagreb

nav-batat

Chef Tvrtko Šakota, prvo u Xatu, a sada još više u Navu, dovodi restoransko kuhanje u Hrvatskoj u rang ozbiljnog  svjetskog restoranskog kuhanja. Riječ je o gastronomski najmodernijem i najnaprednijem restoranu koji je ikad radio u Zagrebu.

3. Noel, Zagreb

noel

Noel Gorana Kočiša i Ivana Juga uspješno afirmira žanr velikog, klasičnog gastronomskog restorana, u kojem su sva  tri glavna elementa restoranskog posla – kuhanje, vina i servis – dovedeni na iznimno visoku razinu. Osobito nas veseli da se Noel stalno mijenja i da neprekidno podiže kriterije, što je vidljivo  na novom, nedavno predstavljenom meniju.

4. Plavi podrum, Opatija

Niti jedan drugi hrvatski restoran toliko dosljedno ne afirmira sve najbolje hrvatske sastojke kao Plavi podrum Daniele Kramarić; riječ je o uvijek vrhunskim škampima i ribama, istarskim uljima i bijelim tartufima.

5. Batelina, Banjole

batelina-trilja (1)

U svom klasičnom razdoblju, recimo od 2014. do 2017.  godine, chef David Skoko kuhao je najuzbudljiviju i najoriginalniju hranu koja se mogla probati u Hrvatskoj. Skokina je hrana bila toliko čarobna i inovativna, da je zasjenjivala one elemente Batelininog posla koji su sprečavali da ta konoba preraste u vrhunski restoran.

6. Monte, Rovinj

Monte chefa Danijela Đekića prvi je hrvatski restoran koji je dobio Michelinovu zvjezdicu. Kao takav, Monte je otvorio novu eru u hrvatskoj restoranskoj industriji, što se nikad ne smije zaboraviti.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.