Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Nemojmo paničariti. Nije rat da stvaramo zalihe

spar-korona

Fotografije koje vidite snimljene su u jednom velikom samoposluživanju u istočnom dijelu Zagreba, 25. veljače u 16 i 25, dakle četiri sata pošto je objavljeno da je u Hrvatskoj potvrđen prvi slučaj korona virusa. Riječ je o supermarketu u kojem svakodnevno kupujemo i još nikad, koliko se sjećamo, nismo vidjeli toliko ispražnjenih polica za tjesteninu.

Podjednako si ispražnjene stalaže sa skoro svim brendovima paste, od Barille, preko kućne robne marke, do jeftine Klare (jedino su police s Paštarijom ostale donekle pune). Mnogo bolje nije ni s rižom: stalaže s rižom u utorak popodne bile su poluprazne, kao i police s konzervama tune.

U supermarketu smo vidjeli barem četiri kupca s pet ili više kutija tjestenine, a na blagajni jednu stariju gospođu koja je , među ostalim, kupila desetak pakovanja Cekinove piletine. Sve nas je to podsjetilo na rat. Što je besmisleno. Prilično smo uvjereni da ne postoje razlozi za panične reakcije na korona virus, a osobito nema razloga za stvaranje zaliha.

Veliki gradovi, poput Zagreba, ne mogu se zatvoriti zbog bilo kakve epidemije , a pogotovo ne zbog epidemije s relativno niskom stopom smrtnosti, što znači da se ne mogu zatvoriti ni trgovine. Nadalje, ne postoji ni jedan razlog ni realna mogućnost da se prekinu normalne linije opskrbe hranom. Treće, širenje koronavirusa može se donekle prevenirati mjerama opreza, o kojima se svakodnevno govori u medijima. Mislimo, dakle, kako je vrijeme da svi budemo racionalni i oprezni ali da je nepotrebno reagirati panično i kupovati zalihe hrane u supermarketima.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.