Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Sud je presudio da Jägermeisterov jelen s križem ne vrijeđa osjećaje kršćana

jagermeister

Prije nego je Sveti Hubert postao svetac i zaštitnik lovaca, bio je bezbrižni vojvodski sin iz 7. stoljeća koji nije previše držao do crkve i vjere. Legenda kaže da je uredno izbjegavao mise kako bi mogao zbrisati u lov. Jednoga je dana ipak pretjerao. Na Veliki petak umjesto u crkvu otišao je u lov i negdje u ardenskim šumama naišao na jelenov trag.

Pratio je jelena, a kad ga ugledao i prišuljao mu se, jelen se naglo okrenuo i pogledao Huberta ravno u oči. Između jelenovih rogova pojavio se golemi svijetleći križ. Progovorio je uznemirujuće ljudskim glasom: “”Huberte, ne okreneš li se bogu i svetom životu, brzo ćeš u pakao.” Hubert se toliko prestravio da je poslušao jelena. Kad mu je umrla supruga razdijelio je cijelo svoje bogatstvo, otišao u Maastricht i zaredio se. Poznat kao Hubertus, crkvi je ostao posvećen do smrti 728. godine. Danas je zaštitnik lovaca, matematičara i metalaca. A jelen sa svjetlećim križem iznad glave postao je logo najprodavanijeg likera na svijetu. Jägermeistera.

I 130 godina kasnije kompaniji donio neobičnu tužbu. Švicarski federalni institut za intelektualno vlasništvo od suda je tražio da zabrani da se Jägermeisterov logo stavlja na bilo što osim na boce likera, jer bi mogao uvrijediti “religiozne sklonosti nekih potrošača”. Kako javlja swissinfo.ch, švicarski Federalni upravni sud tu je tužbu odbacio. Iako nema spora da je Jägermeisterov logo inspiriran kršćanskom legendom, objasnio je sudac, većina ljudi jelena sa svjetleći križem iznad rogova povezuje s pićem a ne s biskupima.

Nakon što ga desetljećima koristi izvan vjerskog konteksta, dodaje se u presui, Jägermeister je dovoljno oslabio religiozni karakter slike jelena s križem da ona ne može uvrijediti vjernike kao što to mogu neka druga, neprikladna korištenja kršćanskih simbola. Sudskom odlukom, Jägermeister je ovlašten koristiti svoj logo na širokom spektru proizvoda u Švicarskoj, uključujući suvenire i promotivne materijale.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.