Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Moët Hennessy do kraja godine izbacuje herbicide iz vinograda u Champagni

moet-sampanjci

Korporacija Moët Hennessy objavila je da će do kraja godine iz uporabe izbaciti sve herbicide u svojim vinogradima u Champagni. I svi njihovi kooperanti morat će promijeniti prijeći na održiviji uzgoj. Osim toga, Moët je najavio da će investirati 20 milijuna eura i istraživački centar u Champagni koji će se baviti održivim vinarstvom, piše Decanter. Napravit će i mrežu “sveučilišta živućeg tla” preko koje će dijeliti know how. Sve vijesti korporacija je objavila prošlog tjedna na sajmu Winexpo u Parizu.

moet-vinogradi

Sve više vinarija u Champagni postupno izbacuje kemiju iz proizvodnje. Kod najvećih kuća ekološki uzgoj, kao i biodinamika, uglavnom su ograničeni na pojedine vinograde. Moët Hennessy nije najavio da se planira početi baviti organskim uzgojem, ali i izbacivanje herbicida golema je vijest za industriju s obzirom da se radi o daleko najmasovnijem proizvođaču šampanjca.

Comité Champagne, krovna organizacija proizvođača šampanjca, izjavio je da do 2025 želi osloboditi regiju herbicida, u okviru plana EcoPhyto koji je francuska vlada aktivirala kako bi poljoprivredu učinila manje ovisnom o umjetnim gnojivima, herbicidima i pesticidima. Iako se to očekivalo s obzirom na angažman predsjednika Macrona i pompu kojom su najavljene inicijative za održivost, očekivalo se da će Francuska neovisno o razvoju situacije u EU zabraniti korištenje glifozata, ali to na kraju nisu učinili. Planiraju ih početi postupno eliminirati od ove godine, i to samo u slučaju da se prethodno pronađu adekvatne prirodne alternative.

U prosincu, francuska agencija za sigurnost hrane i okoliš ANSES povukla je licence za 36 proizvoda koji sadrže glifozat i odbila odobriti četiri nova proizvoda. U upotrebi je još 29 takvih herbicida, koji bi trebali biti povučeni do kraja 2020, ali vjerojatnije je da će cijeli proces potrajati još tri do pet godina. Neke europske vinske regije, Prosecco primjerice, već su zabranile korištenje glifozata.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.