Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina
aqua-panna-banner

NAJBOLJI HRVATSKI MLADI CHEFOVI Mogući poredak za 2020.

matija-breges

U karijeri ozbiljnih, ambicioznih chefova, postoji određeni vremenski paradoks. Premda chefovi svoj profesionalni vrhunac najčešće dostižu u kasnim tridesetim i u četrdesetih godinama (ima, naravno, važnih iznimaka), oni svejedno mogu steći status veterana dok su razmjerno mladi.

Pa se tako Filip Horvat ili Deni Srdoč više ne mogu smatrati mladim chefovima (premda su fizički mladi) jer iza sebe već imaju veteranski staž. Horvat je vodio Petu četvrtinu, Ab Ovo i sada veliki Theatrium, a Srdoč je prije tridesete dobio Michelinovu zvjezdicu. Vrijeme je, dakle, da  potražimo novu generaciju hrvatskih mladih chefova. Evo mogućeg poretka za 2020.

1. Matija Bregeš, Boškinac, Pag 

matija-breges

Boškinac je unatrag dvije ili tri godine strahovito napredovao, te je postao legitimni kandidat za Michelinovu zvjezdicu. Chef Bregeš stažirao je u nekim najboljim svjetskim restoranima, uključujući Geranium. Njegovo kuhanje u Boškincu izrazito je lokalno, moderno i tehnički precizno.

2. Tino Sinožić, Navis

sinozic-g

Otkako  je preuzeo Navis, Tino Sinožić pokazao je jako puno osjećaja za pažljiv tretman ribe i rakova. Sinožić kuha čisto, s naglaskom na prirodne okuse vrhunskih  sastojaka, uz lijepe prezentacije.

3. Jurica Jantolek, Pod zidom

jurica-jantolek

Jurica Jantolek, koji je radio u Pelegriniju, uspješno spaja čisti hedonizam kao u slučaju neodoljivih lazanja s goveđim repom, i naglašenu kreativnost, kao u primjeru valjda najzanimljivijeg tartar bifteka u Zagrebu. 

4. Matija Jagić, Brokenships

I gospodin Jagić kuhao je u Pelegriniju, a zatim mu je u Brokenshipsu mentor bio Tvrtko Šakota. Jagić se bavi preobrazbom lokalnih, tradicijskih  hrvatskih kulinarskih rukopisa, s naglaskom na sezonalnost.

5. Kristijan Godinić, Vinodol

Najmanje poznat u ovoj grupi, Kristijan Godinić lani nam je pripremio jedno od uzbudljivijih jela, koja smo probali u Zagrebu. Radilo se o hobotnici u umaku od jagoda s aiolijem od bosiljka. Ovo perfektno ljetno jelo sadržajem je i dizajnom prilično izašlo iz Vinodolova konteksta, ali je zaista bilo izvrsno. Gospodin Godinić vodi Vinodolovu hladnu kuhinju. 

aqua-panna-sidebar
naslovnica-vinski-izvjestaj.2019
Naslovnica-ulje-2019-2020

aviation-gin

NAJBOLJI HRVATSKI MLADI CHEFOVI Mogući poredak za 2020.

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min