Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Acrobat Portfolio Tasting zaista je najspektakularniji vinski festival ikad održan u Zagrebu

apt-g

“Ovo je sve izvanredno. Od Zalto čaša do velikog broja velikih vinara,” pričala nam je na perfektnom engleskom Gaia Gaja dok smo ulazili u lift da bi se s osmog kata Garden Inn Hiltona spustili u bar. Gaia Gaja predsjednica je legendarne vinarije Gaja iz Pijemonta (njen otac Angelo, koji je na rubu osamdesetih, polako se povlači iz operativnog posla). Gaia Gaja, dakle prva osoba jedne od najvažnijih talijanskih vinarija, ne samo da je držala masterclass posvećen novim praksama u Gajinim vinogradima, nego je osobno, jedno šest sati prostajala kraj svog izlagačkog stola, točeći vino posjetiteljima Acrobat Panel Tastinga.

apt-voerzio-tasting
Roberto Voerzio i Filip Savić

Preko puta Gaje stajao je Roberto Voerzio, koji je također osobno točio svoje veličanstvene barole; jedan iz 2008. spada među najbolja crna vina moja smo probali unatrag dugo vremena. Par metara dalje, gosti su stajali u redu da bi kušali moćna, nabildana vina Dal Forna Romana, jednih od dvije najznačajnije vinara iz Valpolicelle. Pomalo usamljeno, na samom rubu dvorane, stajao je Michel Tesseron, vlasnik čuvene bordoške vinarije Pontet Canet, koji je točio svoje vino iz 2016. godine, još jako mlado, visoko koncentrirano ali svježe, zasad ocijenjeno s 98 i 99 bodova. Hrvatski ugostitelji i sommelieri nisu, čini se još prepoznali važnost prvog bordoškog biodinamičkog chateaua.

Na štandu Marjana Simčiča stvarala se, pak, vesela gužva. Gospodin Simčič, koji je u rano popodne održao majstorsku radionicu posvećenu sauvignonima, bio je sjajno raspoložen i prepun energije; mi smo probali jedan njegov vrlo bogat i neobično zemljast chardonnay iz 2017. godine. U drugoj dvorani velikog prostora na osmom katu Garden Inna izlagala su se žestoka pića. 

apt-Christian Moreau
Christian Moreau

Nismo mogli odoljeti bezuvjetno genijalnom, potpuno glatkom, slatkom i i jako dubokom konjaku Delamain starom četrdeset godina. Acrobat Portfolio Tasting u svom je prvom izdanju doživio spektakularan uspjeh. Prvo. Zagreb zaista nikad nije vidio takvu koncentraciju velikih svjetskih vinara. Drugo, na Acrobat Portfolio Tasting došlo je vrlo mnogo hrvatskih ugostitelja, hotelijera i sommeliera .

Šteta je što na APT-u nije bilo više hrvatskih vinara (izlagali su samo Galić i Meneghetti). Nadamo se da će domaći vinari iduće godine pokazati veći interes da izlažu svoja vina kraj velikih svjetskih vinara. Nadalje, Garden Inn trebao je osigurati više kompetentnijih konobara za majstorske radionice. No, to je zapravo nevažno.

Važno je da je Acrobat Portfolio Tasting, kojeg je vlasnik Acrobata Dino Kušen počeo osmišljavati prije dvije godine, pokazao da se u Zagrebu i Hrvatskoj može organizirati vinska smota visoke svjetske relevantnosti. Važno je, naposljetku , da APT spada u onu malu grupu događaja , koji doista deprovincijaliziraju Zagreb.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.