Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ULJE 2019/2020. Tri recepta Noelova chefa Gorana Kočiša sa Salvela uljima

noel-salvela-g

Salvela iz Vodnjana spada među posve specifične brendove istarskog maslinova ulja. Salvela ne teži previsokim polifenolima i prenaglašenoj  ekspresivnosti aroma i okusa. Njena su ulja prije svega balansirana i elegantna. Jedan od glavnih ljudi u timu koji stoji iza Salvele, mastermind istarskog maslinarstva Edi Družetić, čovjek je koji ne voli krajnosti. Iskusni gospodin Družetić, koji se maslinarstvom bavi već četrdeset godina, nije fan preranih berbi i prejake ekstrakcije. On više voli delikatna ulja, čistih ali kompleksnih okusa i aroma.

Stoga Salvela ulja izvrsno pristaju ne samo lokalnoj, nego i nacionalnoj i internacionalnoj visokoj kuhinji, kao što je to demonstrirao chef Goran Kočiš iz Noela, jedinog zagrebačkog restorana s Michelinom zvjezdicom. Gospodin Kočiš osmislio je tri recepta visoke kuhinje s različitim Salvelinim uljima: jedan od tih recepata, mousse od ježinca, apsolutna je inovacija u hrvatskoj gastronomiji. Važno je podsjetiti da Salvela usprkos svom butiknom pristupu nije mali brend. Masline za Salvela ulja dolaze s više od 50 hektara maslinika Uljare Vodnjan.

Škampi s gelom od maslinova ulja 

noel-salvela-skampi
  • 4 velika jadranska škampa
  • 250ml mlijeka
  • 20g šećera
  • 5g soli
  • 30g ekstradjevičanskog maslinova ulja Salvela Aurum
  • 4 žumanjka
  • 20g gustina
  • cvijet soli
  • gel od maslinova ulja

Pomiješajte žumanjak i gustin. Zakuhajte mlijeko i u njega ukuhajte smjesu od žumanjaka i gustina. Dodajte sol i šećer, umiješajte maslinovo ulje

Špageti s mousseom od ježinca i crumbleom od maslinova ulja

noel-salvela-spageti

Mousse od ježinca

  • 20g ježinca, očišćenog
  • 2g soli
  • 50ml bijloga vina
  • 10g ljutike
  • 1dl tučenog vrhnja
  • 4g agar agara

Sotirajte malo ljutike, dodajte meso ježinca, malo limuna i podlijte bijelim vinom. Začinite i na kraju povežite tučenim vrhnjem.

Tjestenina

  • 250g glatkog brašna
  • 125g žumanjaka
  • 1dl maslinova ulja Salvela Aurum
  • sol

Meso ježinca marinirajte s maslinovim uljem, par kapi limete i koricom limete

Crumble

  • 20g maslinova ulja Salvela Aurum
  • 1g soli
  • 50g maslaca
  • 100g brašna
  • 1 jaje

Suhe sastojke pomiješajte, povežite jajima i maslinovim uljem. Pecite 5 minuta na 195 stupnjeva.

Tri lica maslinova ulja

noel-salvela-sladoled

Biskvit od maslinovog ulja 

  • 150 g šećera
  • 2 jaja
  • 6g praška za pecivo
  • 100g ekstradjevičanskog maslinova ulja Salvela Buža
  • 250g brašna
  • 150g mlijeka
  • prstohvat soli
  • mahuna vanilije 

U jednoj posudi pomiješajte maslinovo ulje i mlijeko, u trećoj brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Pjenasto umutite jaja sa šećerom i malo vanilije, polako dodajte smjesu maslinova ulja i mlijeka, pa smjesu brašna. Podijelite u kalupe i pecite 8 minuta na 175 stupnjeva.

Krema od karamelizirane čokolade i maslinova ulja.

  • 500g mlijeka
  • 75g ekstradjevičanskog maslinova ulja Salvela Buža
  • 50 g šećera
  • 30g škrobnog braška 
  • 120g karamelizirane bijele čokolade
  • 150g slatkog vrhnja

Kuhajte mlijeko s maslinovim uljem, šeećrom, vanilijom i škrobnim brašnom, uz stalno miješanje. Skinite s vatre, dodajte otopljenu bijelu karameliziranu cokoladu i dobro povežite štapnim mikserom. Pustite da se skroz ohladi pa dodajte slatko vrhnje. 

Mousse od maslinova ulja

  • 300g bjelanjaka
  • 100g ekstradjevičanskog maslinova ulja Salvela Buža 
  • 18 g želatine u listićima Maslinovo ulje 100g
  • 200g slatkog vrhnja
  • korica 1 limuna 

U maslinovo ulje dodajte limunovu koricu i zagrijte na 70 stupnjeva, dodajte namočenu želatinu. Dok je ulje vruće, pažljivo povežite meringom i na kraju slatkim vrhnjem.  

Ušećerene masline 

  • 250g vode
  • 250g šećera
  • 500g crnih maslina
  • 5g klinčića
  • 10g kore cimeta
  • korica limuna 
  • korica naranče 

U jednakim omjerima pomiješajte šećer, vodu, koricu limuna i naranče i začine. Zakuhajte i dodajte crne masline. Kuhajte oko 5 minuta. Ohladite i sve skupa vakumirajte. Ostavite masline da se mariniraju najmanje 48 sati.

Prilog ULJE 2019/2020. možete besplatno downloadati OVDJE.

Naslovnica-ulje-2019-2020
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.