Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Malvazije iz 2019. imaju snažnije kiseline nego u prethodnim berbama. To je dobro

en-primeur-2020-frankovic

U ponedjeljak popodne pitali smo Milana Budinskog, glavnog Laguninog enologa, je li promijenio recept za svoju najkomercijalniju malvaziju, onu u prozirnoj buteljki, koja se godišnje puni u 900 tisuća do milijun buteljki.

Naime, Lagunina je nova bazična malvazija osjetno oštrija i tvrđa nego prethodnih godina. Gospodin Budinski, čovjek koji zna najviše o istarskim berbama jer nadzire više od 600 hektara vinograda, složio se s našom procjenom. “Ova je berba bila jako dobra za malvaziju, ali ne baš dobra za crne sorte. Malvazija iz 2019. prepuna je svježine, pa se tako i u našoj osnovnoj malvaziji osjeti puno jabučne kiseline, što je čini oštrijom i reskom.”

en-primeur-2020

Istarska berba 2019. koja je u ponedjeljak predstavljena na tradicionalnom en primeuru malvazija u zagrebačkoj Esplanadi, bila je komplicirana i potencijalno izvrsna kad je riječ o bijelim vinima. Prinosi su bili manji nego 2018. što je skoro uvijek dobro, dok je vegetacijsko razdoblje trajalo razmjerno dugo, uz ne baš previsoke temperature .

Što nam je donijelo vrlo svježa, reska, “mineralna” i jako atraktivna mlada vina. Oni koji su brali ranije dobili su više kiseline. Oni koji su brali kasno poput Franca Cattunara, dobili su vrlo zrela vina s dobrim kiselinama. U ponedjeljak smo u Esplanadi probali petnaestak mladih i jednu izvrsnu zreliju malvaziju.

Među mladim vinima, najbolji je dojam ostavila Fakinova Malvazija s nevjerojatno širokim i opojnim aromatskim rasponom. Blizu su i Cattunar, Franković, Medein Montiron, Damjanić i bazična Laguna, vjerojatno najbolja dosad. Kad je, pak, riječ o starijim vinima, Lagunina Vižinada iz 2016. jedna je od malvazija o kojima će se pričati. Vinistrin en primeur malvazija i ove je godine privukao vrlo mnogo profesionalaca, kao i drugih ljubitelja vina. Malvazija očigledno nastavlja dominirati hrvatskim tržištem bijelih vina.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.