Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

6 najboljih senfova, kečapa i drugih kondimenata na našem tržištu početkom 2020.

samoborska-mustarda

Kondimenti su, dakle, slani, začinjenu pripravci koji našoj svakodnevnoj hranu daju puno okusa. Kad jedete kod Renea Redzepija ili Alaina Passarda kondimenti vam ne trebaju (premda Passard koristi orleanski senf). Međutim, uz vaš svakodnevni burger, steak ili pljeskavicu, kečap, senf, ljuti umaci ili barbecue umak prilično su neophodni. Evo naše liste najboljih kondimenata koji se trenutno prodaju u Hrvatskoj.

1. Muštarda obitelji Filipec, Samobor (IGT mesnice, Vivatove vinoteke)

Ovaj kondiment od gorušice i zgusnutog mošta spada među najbolje hrvatske gastronomske proizvode uopće. Zaista ne razumijemo zašto više restorana ne drži nešto toliko fantastično, što čak i sasvim prosječno meso može natjerati da pjeva u nekoliko oktava.

2. Tabasco Habañero, široko dostupno

Tabasco Habañero uvjerljivo je najimpresivniji Tabascov masovno dostupni proizvod: on je ozbiljno ljut, ali ne boli. Pun je čokoladno voćnih okusa i apsolutno se fenomenalno slaže sa svim vrstama crvenog mesa.

3. The Original Australian Ketchup for Grown Ups (jedino u Harissi)

Daleko najbolji kečap koji smo ikad kupili u Hrvatskoj. Oznaka For Grown Ups znači da je ovaj gusti, ljepljivi, slatki kečap zapravo ljut. Kombinacija slatkoće i ljutine upravo je zarazna. Osim toga, riječ je o jedinim kečapu na našem tržištu, koji zaista ima okus po zrelim rajčicama.

4. Volim ljuto, Brutalero Smoked (pojedine trgovine sa zanatskom hranom; Spar, Bonkulović i Konzum u Radničkoj svakako bi ga trebali uvrstiti u svoju ponudu)

Kao što ime kaže, ovaj umak zagrebačke tvrtke Volim ljuto zaista jest brutalan. No, on je plemenito brutalan. Brutalero je usprkos vrlo mnogo scovillea uspio razviti plemenite okuse i arome paprike, od zelenih pirezinskih, preko voćnih, do dubokih čokoladnih, zaokruženih dimom. Riječ je o uvjerljivo najboljem hrvatskom ljutom umaku.

5. Stokes, Red Onion Marmelade (samo Harissa)

Ovaj genijalni pekmez od ljubičastog luka proizvod je engleske tvrtke Stokes, koja je gastronomsku reputaciju stekla zanatskim majonezama. Majoneze se nažalost ne uvoze u Hrvatsku. Stokesov Red Onion Marmelade najbolji je mogući prilog uz jelene, srne i veprove, a dobro se snalazi i s pečenom govedinom.

6. Heinz, Tomato Ketchup, široko dostupno

Heinzov osnovni kečap zlatni je industrijski standard. Heinzov kečap od rajčica nepogrešivo oživljava burgere, trganu svinjetinu, pomfrit i još puno fast food i street food jela. Heinzov kečap od rajčica jedan je od rijetkih primjera masovnog, jeftinog industrijskog proizvoda, koji ima gastronomsku vrijednost.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.