Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

9 najboljih stranih restorana u kojima smo jeli u zadnje dvije godine

Svaki posjet velikim gastronomskim centrima nužno mijenja dojmove o globalnoj ili barem europskoj gastronomskoj sceni. Poslije zimskog posjeta Parizu još smo se čvršće uvjerili da je francuska kuhinja ponovo najsuperiornija u Europi, a uz japansku,s kojom godinama intenzivno komunicira, vjerojatno najsuperiornija u svijetu. Stoga je logično da se na našoj, vrlo osobnoj listi najboljih inozemnih restorana u kojima smo jeli unatrag dvije godine, našlo najviše francuskih imena. Na listi nema ni jednog slovenskog restorana, pa tako ni Hiše Franko, jer Sloveniju, kako smo niz puta naglašavali, smatramo zajedničkim kulturnim prostorom.

1. Arpege, Pariz, 3 Michelinove zvjezdice

Arpege Alaina Passarda,koji već 24 godine drži tri zvjezdice, spada među najbolje i najutjecajnije restorane na svijetu. Passardovo je kuhanje virtuozno, promišljeno, tradicionalno u inspiraciji i okusima i jako moderno u pristupu.

2. Ledoyen, Pariz, 3 zvjezdice

ledoyen-umak

Ledoyen velikog chefa Yannicka Allenoa moderni je primjer klasičnog luksuznog restorana. Paviljon s pogledom na Arc de Triomphe, definira ugođaj koji nadograđuju kolica sa šampanjcima, kolica sa sirevima, enciklopedijska vinska karta i savršena posluga. Hrana je hedonistička, tehnički savršena i naglašeno luksuzna, s puno kavijara, foie gras i jastoga.

3. Disfrutar, Barcelona, 2 zvjezdice

Disfrutar je avangardni restoran s jako hedonističkom hranom. Tri su chefa ujedno i suvlasnici, a sva su trojica dugo godina radila u elBulliju, što je lako vidljivo već poslije drugog ili trećeg jela. Nigdje osim u Disfrutaru nismo pojeli meni s više od 20 sljedova, poslije kojeg se nismo osjećali umorno.

4. Amador, Beč, 3 Michelinove zvjezdice

amador-foie-gras-1

Mnogi suvremeni gastro publicisti ne vole Amador, jer u jedinom bečkom restoranu s tri zvjezdice nema ni ideologije ni progresivnosti. No, internacionalna kuhinja Juana Amadora, prepuna luksuznih, naprosto je savršena.

5. Noma, Kopenhagen, 2 zvjezdice

noma-rakovica-flatbread

Noma je, naravno, drugi najvažniji europski restoran 21.stoljeća, iza El Bullija. Ali, Nomin morski meni lani je nudio uglavnom nezanimljive, ravne okuse, uz višak prezentacijske razmetljivosti. Šteta.

6. L’Abysse, Pariz, 2 zvjezdice

abysse-sala

L’Abysse, koji je prije dva dana dobio drugu zvjezdicu, jedan je od najboljih japanskih restorana u Europi. Poslije L’Abyssea ili londonskog Umua, većina drugih japanskih europskih restorana, uključujući i one sa zvjezdicama,doimaju se nedovoljno ambiciozno.

7. Tokuyoshi, Milano, 1 zvjezdica

tokuyoshi-skusa

Tokuyoshi se bavi radikalnim pristupom japansko talijanskoj kuhinji. Njihov rižoto s wagyuom i kamenicama jedno je od najmaštovitijih i najoriginalnijih jela, koja smo probali zadnjih godina.

8. Yam Tcha, Pariz, 1 zvjezdica

yam-tcha-patka

Yam Tcha je genijalni kinesko francuski restoran blizu Louvrea, u ne baš velikom ali toplo uređenom prostoru s otvorenom kuhinjom. Yam Tcha spada među najosobnije izraze velikih kulinarskih tradicija, na koje smo dosad naišli.Jelovnik se mijenja svaki dan, a danas je posebno briljirao tartar biftek s kamenicom, poslužen na zabajonu s fermentiranom sojom.

9. Palomar, London, 1 zvjezdica

palomar-malabi

Palomar je briljantno koncipirana krčma u Sohou, s fantastičnom bliskoistočnom hranom. Palomar se već godinama zasluženo smatra jednim od najboljih europskih restorana.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.