Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

CASANOVA DI NERI Toskanska vinarija s nekoliko Parkerovih stotki

casanova-di-neri-ljudi

U ne tako davnim vremenima krajem prošlog i u prvoj dekadi ovog stoljeća, američki pravnik i vinski kritičar Robert Parker za vinsku je industriju bio jednako značajan kao Michelin za restoransku industriju. Robert Parker, osnivač Wine Advocatea, autor niza vrlo debelih i iscrpnih knjiga pod naslovom Parker’s Wine Buyer Guide, doslovno je svojim ocjenama na skali do 100 određivao koje će se vrhunsko vino dobro prodavati na globalnom tržištu i koje će postići višu cijenu. 

casanova di neri

Niti jedan drugi vinski kritičar nikad se nije približio Parkerovu utjecaju na tržišta vina. Parkerova stotka za vinarije je imala jednaki značaj kao što i danas imaju tri Michelinove zvjezdice za restorane. A toskanska vinarija Casanova di Neri uspjela je dobiti više Parkerovih stotki, uključujući dvije iz pretprošle godine, prije nego što se sam Parker definitivno povukao iz Wine Advocatea. Preklani je, dakle, Wine Advocate dodijelio najviše ocjene Casanovinim Brunellu di Montalcinu Cerrealto iz 2010. i Brunellu di Montalcinu Tenuta Nuova iz iste berbe. 

U Hrvatskoj se trenutno može kupiti Tenuta Nuova iz berbe 2013. koja je također vrlo dobro ocijenjena. Wine Advocate dodijelio joj je 97 bodova, a vino distribuira zadarski Atrox. Casanova di Neri spada među noviju generaciju toskanskih vinarija, s time da riječ nova treba shvaćati u specifičnom toskanskom vremenskom kontekstu, koji je definirala obitelj Antinori. Antinori proizvode vino do 15 stoljeća, a Casanova di Neri osnovana je 1971. godine. Casanova di Neri razmjerno je mlada i u kontekstu svoje apelacije Brunello di Montalcino. 

casanova-di-neri-vinogradi

Vina iz Montalcina, grada i vinorodnog područja blizu južnih zona Chianti Classica, proizvode se od posebnog klona sangiovesea identificiranog sredinom 19. stoljeća. Prva važna vinarija i brand u Montalcinu, Biondi-Santi, osnovana je u drugoj polovici 19. stoljeća, skoro stotinjak godina prije Casanove di Neri. Stoga Casanovu di Neri zaista ima smisla definirati kao jednu od predvodnica modernog vinarstva u Brunellu di Montalcinu, jednoj od najvažnijih talijanskih vinskih apelacija. 

Casanovu di Neri utemeljio je Giovanni Neri. Grožđe se prvo uzgajalo u vinogradu Cerretalto, u istočnom dijelu apelacije. Obitelj Neri zatim je kupila vinograde La Cetine, Petradonice i Podernovo. Prva berba Brunella di Montalcina došla je 1978. godine. Slijedili su single vineyardi, pa Tenuta Nuova koja nije single vineyard nego selekcija vrlo starog grožđa iz nekoliko vinograda, te naposljetku Petradonice, još jedan single vineyard. 

Casanova di Neri u osamdesetim je godinama počela proizvoditi i bitno jeftiniji Rosso di Montalcino, koji se također može nabaviti u Hrvatskoj. Casanovu di Neri već skoro trideset godina vodi Giovanijev sin Giacamo Neri. Riječ je,dakle, o obiteljskoj tvrtki a ne o korporaciji, što je u Toskani srećom još relativno često. 

casanova-di-neri-vina

Vina Casanove di Neri koja smo probali u zadnjih dvadesetak godina, karakteristična su po ekspresivnosti, snazi i namjernim, da ne kažemo osviještenim tehničkim nesavršenostima. 

Skoro sva najbolje ocijenjena vina Casanove di Neri sadrže određenu dozu bretta; ona, štoviše, pokazuju kako brett može biti koristan stilski element. Većina vina ima između 14, 5 i 15 posto alkohola, ekstrakt načelno prelazi 30 grama po litri, katkad se približava 40, dok se kiseline kreću oko šest grama 

Vina provode godinu i pol do tri i pol godine u malim hrastovim bačvama, te još šest mjeseci do dvije godine u boci, prije nego što izlaze na tržište. Bogati tanini i razmjerno visoke kiseline čine Casanovina vina iznimno dugotrajnima. Sve buteljke koje smo dosad kušali činile su nam se neobično mladim i za kriterije Brunella di Montlacina. Casanova di Neri definitivno je jedna od najvažnijih talijanskih vinarija koje su prisutne na hrvatskom tržištu. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.