Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Bliski Istok s Nigelom Slaterom daleko je najbolja TV emisija o kuhanju, koja se trenutno može gledati u Hrvatskoj

nigel-slater

Nigel Slater jedan je od vodećih engleskih gastronomskih publicista. Ovaj 61-godišnji kolumnist The Observera objavio je dvadesetak knjiga i snimio otprilike isto toliko televizijskih serija.

Novi njegov dokumentarac, Bliski Istok s Nigelom Slaterom, perfektno pokazuje glavne značajke Slaterova stila: poštovanje prema lokalnim kulinarskim tradicijama, jaku ali pristojnu profesionalnu znatiželju i dobro hinjenu nepretencioznost, koja prerasta u srdačnost u prezentaciji.

Bliski Istok s Nigelom Slaterom spada među najbolje kulinarske emisije koje smo gledali unatrag dugo vremena. Umjesto nervoze, lažne napetosti i nužne površnosti sve dosadnijih reality gastroprograma, Slaterova nas emisija mirno i temeljito upoznaje sa specifičnim, nama pomalo egzotičnim lokacijama na Bliskom Istoku i detaljno opisuje kako nastaje jedna od najutjecajnijih kuhinja današnjice.

Gledajući Bliski Istok s Nigelom Slaterom, možete vidjeti kako se zapravo priprema baklava (nema nikakve veze ni s našim ni s bosanskim baklavama) kako se ručno izrađuju kolačići od pistacija koji nalikuju na cvjetne latice, kada se beru osobito mirisne ruže koje se koriste u libanonskoj gastronomiji, kako se priprema tijesto za čitavu obitelj jela koju mi generički zovemo burecima… I možete doznati još mnogo dragocjenih informacija o kuharskoj umjetnosti koja se stoljećima razvijala između Turske i Irana.

Bliski Istok s Nigelom Slaterom za nas je osobito važan, jer se tradicija velikih, sofisticiranih kuhinja tog dijela svijeta na Balkan i u Srednju Europu prenijela u vrlo izobličenom i vulgarnom obliku koji nema mnogo veze s plemenitim originalima. Bliski Istok s Nigelom Slaterom snimao se u Turskoj, Libanonu i Iranu, a u Hrvatskoj se može gledati subotom i nedjeljom na 24Kitchen.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.