Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Osječki WineOS jedan je od najboljih vinskih festivala u Hrvatskoj

wineos

Slavonci su sjajni ljudi. Oni su temperamentni i emotivni, ali nisu agresivni. Oni su jako znatiželjni, ali i jako pristojni. Oni su puni pozitivne energije, ali su istodobno  opušteni. I jako žele učiti i unapređivati  ono čime se bave.

Sve se ove dobre, glavne načelne značajke ljudi iz istočne Hrvatske vrlo precizno, gotovo fotografski, manifestiraju na osječkom WineOS festivalu, koji se još danas održava u dvorani Gradski vrt.

Braća Sontacchi

Atmosfera na WineOS-u bitno je manje hektična nego na zagrebačkom VINOcomu ili na istarskoj Vinistri. Sve se doima mnogo opuštenije, ali nipošto nije neobavezno. Dapače, skoro sve važnije slavonske, baranjske i podunavske vinarije došle su u petak i subotu u Gradski vrt, sa svojim novim, ali i starijim relevantnim etiketama.

Zanimljivo je da se na Wine OS-u predstavilo i dosta dalmatinskih, mađarskih i srpskih vinara, dok su izostali Istrani, što je šteta ne zbog komercijalnih, nego zbog strateških razloga: Istra i Slavonija moraju se udružiti u zajedničkom nastupu prema stranim tržištima. Dalmacija se tu podrazumijeva.

WineOS u velikom prostoru dvorane Gradski vrt u petak navečer bio je  baš optimalno posjećen. Među devedeset štandova osjetila se gužva, ali ne ona pretjerana gužva u kojoj se mirisi vina gube u raznim drugim isparavanjima. 

Mi smo zastali na štandovima najvažnijih istočnohrvatskoj proizvođača (Krauthaker, Belje, Iločki podrumi, Mihalj) kao i kod onih koji tek dolaze poput braće Sontacchi iz Kutjeva, koji su na WineOS donijeli svoj   privlačni, mekani, gusti oranž Superslav, napravljen od sedam sorti.

Zbog previše vina nismo, nažalost, imali snage degustirati čitav niz lokalnih piva. WineOS okuplja vrlo mnogo posjetitelja u angažirajućem,  inspirativnom, ali nepretencioznom ambijentu. Riječ  definitivno o jednom od najboljih i najoriginalnijih hrvatskih vinskih festivala. I o jednom od  sve brojnijih  razloga zbog kojih vrijedi putovati iz Zagreba u Osijek.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.