Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

FENOMEN FAKIN Kako je Marko Fakin postao vinar s najviše nagrada u Istri

fakin-vinograd

Do prije četiri godine nitko izvan Istre nije znao za vina Marka Fakina. Fakin je bio apsolutni početnik, baš kao iz Bowiejeve pjesme. Onda je odjednom počeo dobivati ne jednu, ne dvije, nego pregršt nagrada na Vinistri. Pa je Daniela Kramarić, koju se uvijek sluša ne samo kao vlasnicu Plavog podruma, nego kao najbolju hrvatsku sommelierku, svugdje počela govoriti kako Fakin radi najbolje mlade malvazije u Istri, te da su i njegovi terani prilično dobri. Pa se uključio zadarski Atrox, koji jako brine oko vinara čija vina distribuira. Zatim je Marko Fakin 

počeo dobivati velika svjetska priznanja za baš sva svoja vina: Decanterovo zlato za kompliciranu malvaziju La Prima, pa Decanterovo zlato za još žestoko premladi Teran dodijeljeno samo na temel- ju fantastičnog potencijala tog vina, pa ovogodišnje zlato za jednostavnu mladu Malvaziju koja je, ipak, 

puno kompliciranija od skoro svih drugih mladih malvazija na tržištu. Usred Fakinove oluje zlatnih medalja, domaćih i međunarodnih, pitali smo Ivicu Matoševića o čemu je ovdje zapravo riječ. Iskusni doajen hrvatskog vinarstva nježno se nasmijao i rekao: “Ma gledajte, svi mi znamo da obrađuje najbolje vinograde u središnjoj Istri. Neke velike vinarije kupovale su njegovo grožđe i hvalile se vinima od njegova grožđa.” 

Osim što obrađuje vrhunske vinograde, Marko Fakin u njih intervenira zelenim berbama, maksimalnim smanjivanjem prinosa i beskompromisnim radom u podrumu koji nije podrum, nego njegova obiteljska kuća. Marko Fakin najautentičniji je hrvatski garažist, u što smo se osobno uvjerili kad smo vidjeli da grožđe za slatko vino prosušuje u dječjoj sobi. 

Marko Fakin sinonim je za terroir: specifično motovunsko tlo, pogodna klima s puno sunca ali i puno vjetra, i beskompromisna kultura proizvodn- je vrhunskog grožđa i vrhunskog vina. Rezultat su, kako kažu plakati izlijepljeni uz sve istarske ceste, Fakin Good Wines. 

S još jako mladim Markom Fakinom razgovarali smo o misteriju motovunskog terroira. “Naši se vinogradi nalaze na ilovastom i laporastom tlu. Tlo je dobro opskrbljeno hranjivim tvarima, jako karbon- atno, optimalne pH vrijednosti, što utječe na dobro dozrijevanje vinove loze. 

Tlo sadrži dovoljnu količinu vlage koja je u ljet- nim mjesecima neophodna za hidraciju vinove loze, a istodobno dopušta slobodan protok veće količine vode. Motovunska zemlja daje vina bogata i ekstraktom, i mineralnošću”. 

Kad je pak, riječ o mikroklimi, moramo znati da se u Motovunskom vinogorju spajaju mediteranska i kontinentalna klima. Relativno velike razlike između dnevnih i noćnih temperatura pospješuju zrenje grožđa, te izravno utječu na izraženiju aromatiku Fakinovih vina. “Bitno je, razumije se, što se naši vinogradi nalaze na dobro osunčanim položajima koji su zaštićeni od hladnih vjetrova,” kaže Fakin. 

Pitanje o gustoći sadnje i o prinosima nismo mogli izbjeći ne samo zbog objektivnih, faktografskih razloga, nego i radi jedne njegove primjedbe kada nas je prije dvije godine vodio kroz svoje vinograde: “Dida bi me ubio da zna koliko grožđa ja bacam.” 

“Držimo 3500 do 4000 trsova po hektaru. Prinosi za odležanu malvaziju i teran nikad nisu veći od 2500 do 3000 kilograma,” odgovorio je Fakin. Ova je brojka relevantna za burgundska grand cru vina. Kad je riječ o mladoj malvaziji, prinosi su puno veći. Kreću se do osam tona po hektaru što je, ipak, neusporedivo manje nego za slične kategorije vina bilo gdje u Novom svijetu ili u većini talijanskih vinograda. 

Na kraju smo Marka Fakina pitali što misli zašto su njegova vina osvojila toliko važnih međunarodnih domaćih priznanja. Odgovor je neobično skroman, kao što je neobično da Fakin i njegov otac i danas provode svaki dan u vinogradu, ne da bi promatrali lozu i filozofirali o zrelosti, fenolima i kiselinama, nego da bi fizički radili. 

“Kako spadam u četvrtu generaciju istarskih vinara, uvijek želim naglasiti važnu ulogu koju su odigrale prethodne tri generacije, jer su one postavile čvrste temelje uspješnog vinarstva i vino-gradarstva u Istri. S vremenom sam osjetio potrebu za usavršavanjem svojih vina, kako bi vina s etike- tom Fakin postala prepoznatljiva među brojnim odličnim vinima mojih kolega. U dosadašnjem uspjehu vina s etiketom Fakin veliku ulogu igra zaista specifično Motovunsko vinogorje, kao i naša želja da eksperimentima u vinogradu stvorimo dodanu vrijednost.” 

Vinograd je baza svega. Jednom kad raspolaže- mo odličnim grožđem, sve što trebamo napraviti jest da ga pravilno obradimo, odležimo i napunimo u buteljku. No najvažniji je vinograd. Želite li napraviti zaista vrhunsko vino, morate imati vlastito grožđe, koje ste pratili od pupanja, cvatnje i formiranja grozda pa do berbe. Ozbiljan vinar mora poznavati svoje grožđe. A ljubav prema vinogradu i prema lozi prva je pretpostavka za dobro vino.” 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.