Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Brown Formanov uskrsli bourbon King of Kentucky proglašen je najboljim whiskeyem 2019.

king-of-kentucky

Cijenjeni kritičar Fred Minnick prije nekoliko je dana objavio svoj godišnji izbor whiskeya. Mnoge je iznenadio ukupni pobjednik, King of Kentucky Straight Bourbon. Isti je whiskey završio i na vrhu liste Forbesova kritičara, i na listama vodećih blogova specijaliziranih za whiskey i bourbone.

Riječ je o whiskeyu koji potvrđuje jedan od najvažnijih trendova u industriji pića, a to je sve jači fokus najvećih kompanija na potragu za rijetkim small batches whiskeyima, akvizicije neovisnih i povijesnih destilerija i kreiranje vlastitih specijalnih novih izdanja, repozicionirajući svijet znalaca i entuzijasta u visoko isplative superpremium kategorije. King of Kentucky je novi, točnije obnovljeni brend korporacije Brown-Forman, vlasnika Jack Daniel’sa i Woodford Reservea.

Etiketa je nastala još 1881. kao posveta konjičkim utrkama kao “kraljevskom sportu.” Brown-Forman je King of Kentucky kupio 1936. od kompanije Selected KY Distillers i ukinuo ga 1968. Prva obnovljena edicijana tržište je izišla lani. Druga edicija, koja je ove godine izazvala oduševljenje kritičara, temelji se na 27 bačvi za koje u Brown-Formanu proocjenjuju da će dati oko 2100 boca, skoro dvostruko više od prve.

Kritičari koji su imali prilike probati uzorke iz bačve broj 8, opisuju ih kao sofisticirani, odlično strukturirani bourbon s puno meda, cimeta, bresaka, kože i drveta, koji prekrasno pokazuje godine i još je pun života, s jasnim notama crne čokolade, Luxardo višanja i začina, i suhim finišem sa samo dodirom slatkoće. King of Kentucky jako se oslanja na drvo, ali ga izvrsno balansira aromatikom i strukturom.

“Prošao sam puno slijepih kušanja u karijeri i nikad nisam naišao na tako dominantan Kentucky bourbon,” rekao je Minnick, glavni urednik časopisa Bourbon+ dugogodišnji sudac na san Francisco World Spirits Competition, jednom od najvažnijih svjetskih ocjenjivanja destilata. King of Kentucky, destiliran iz 79 posto kukuruza, 11 posto raži, 10 maltiranog ječma odležava 14 godina i prodaje se za 200 dolara.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.