Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina
vino-godine-2019

Izbor za Vino godine: peto mjesto osvojio je Damjanićev Clemente Blanc s 36 bodova

vino-godine-2019-damjanic

Ivan Damjanić iz Fuškulina kraj Poreča jedna je od novih i autentičnih zvijezda hrvatske vinske scene. Gospodin Damjanić, čovjek koji je svojedobno prodao motor da bi kupio traktor jer se bez traktora, naravno, nije mogao baviti vinogradarstvom, u zadnjih je nekoliko godina osvojio najvažnija međunarodna vinska priznanja, uključujući 96 bodova i zlatnu medalju za Clemente Blanc iz 2016. na Decanterovim Svjetskim nagradama.

Efekt Decanterovog zlata mogao se izmjeriti već za mjesec dana. Damjanića smo posjetili  krajem lipnja ove godine (rezultati DWWA objavljuju se u svibnju), a u njegovu podrumu više nije bilo ni jednog sanduka šampionskog Clementea.

Clemente Blanc kupaža je malvazije, chardonnaya i bijelog pinota, koja dulje od godinu dana odležava u barriqueu. Zahvaljujući strukturi chardonnaya i pinota, drvo ni u jednom trenutku ne ugrožava integritet vina, dok malvazija osigurava aromatiku i karakter.

Vino je istodobno prekrasno kremasto, vrlo bogato, ali i dovoljno svježe da bi se doimalo izbalansiranim i elegantnim. Clemente Blanc prvorazredno je gastronomsko vino, koje se odlično slaže s jastozima, škampima i plemenitim  velikim bijelim ribama. Riječ je o jednom od najimpresivnijih istarskih bijelih vina novije generacije.

Važno je spomenuti da uz kompleksni Clemente i vrlo dobru svježu Malvaziju, Damjanić proizvodi jednostavnu ali zarazno sočnu Borgonju, koju je Decanter ocijenio s 93 boda i koja predstavlja definiciju karakternog crnog vina za neobavezno svakodnevno ispijanje. 

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Izbor za Vino godine: peto mjesto osvojio je Damjanićev Clemente Blanc s 36 bodova

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min