Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

BOŽIĆNI REZIME 8 najboljih kućica na ovogodišnjem Adventu

institut-za-kobasice (1)

Advent, evo, polako prolazi. Danas, na zadnju adventsku nedjelju popodne, u Zagrebu bi trebalo kišiti cijeli dan, što znači da na kućicama neće biti posebnih gužvi. Prognoza za sutra također nije osobito vedra, a u utorak je već Badnjak.

Tko je pametno i vrijedno radio, zaradio je dosta. Nešto će se još zaraditi između Božića i Nove godine, a mnogim će ugostiteljima adventski novac pomagati tijekom cijele godine. U svakom slučaju, vrijeme je za rezime ovogodišnjeg, zagrebačkog Adventa, koji nam se čini gastronomski manje ambicioznim i inovativnim nego lani kad smo vidjeli više originalnih i uspješnih koncepata.

Pa ipak, i ove je godine zagrebački Advent ponudio ponešto atraktivnih štandova. Evo našeg izbora osam najboljih.

1. Konoba Opat, Fuliranje

Kornatski Opat ponudio je hranu ozbiljne restoranske kvalitete, vješto prerušenu u hranu za kućice. Opatova su jela puna razvijenih, pažljivo i polako izgrađenih okusa, a maneštrin sa slanutkom i sipom najukusnije je jelo koje smo u prosincu kušali na zagrebačkim ulicama. Opat ima i bitno pristojniju ponudu vina od većine štandova na Fuliranju.

2. Vivat Ice&Bubbles Bar, Tomislavov trg

ice-bubble-bar

Mnogi sudionici zagrebačkog Adventa tvrde kako potrošače zanimaju samo kuhano vino i eventualno topli kokteli, dok nitko ne prije pravo vino. Međutim, Vivatova terasa iznad klizališta na Tomislavovom trgu svake godine nudi pet ili šest pjenušaca i desetak vina na čaše, što znači da procjena o nedostatku interesa za vino nije posve točna. Potražnja, kako znamo, često zavisi od ponude. Osim vrlo dobrog izbora vina, Ice&Bubbles Bar ove se godine istaknuo kuhanim ginom i jako dobrim izborom suhomesnatih proizvoda i sireva.

3. Fun Bobby, Klovićevi dvori

Fun Bobby je istočnjački street food iz Sigeta, koji okuplja dio tima pokojne Mundoake uključujući Tvrtka Šakotu, čiji tim u Navu peče sourdough kruh za Fun Bobby. Rezultat je vrlo profesionalno pripremljena ulična hrana s par sjajnih detalja, poput domaćeg čilija od šljiva ili izvrsnog sourdough kruha. Fun Bobby ponudio je i koncept za daljnji razvoj zagrebačkog street fooda; riječ je o kombinaciji masovno popularnih formata s dodirima ozbiljne restoranske kuhinje

4. Pokeraj, Fuliranje

pokeraj

Pokeraj je možda najinovativniji koncept ovogodišnjeg Fuliranja. Ekipa iz Timea koja stoji iza Pokeraja, sjetila se povezati poke, format kojem drastično raste popularnost, s narodnim zimskim jelima kao što su buncek i kobasice, što je moralo privući puno ljudi. Naravno, u Pokeraju se može naručiti i poke s tunom.

5. Le Kolač, Fuliranje

advent-le-kolac-kuglof

Čini se da je Robert Hromalić i ove godine slastičarski šampion Fuliranja, premda je ponuda, srećom, definitivno nadrasla germknedle i palačinke. Hromalić je talentiran i zna posao, mediji su žestoko ishvalili njegovu gingerbread fritulu,  nama se kao forma više dopao božićni baby kuglof, a vruće čokolade s Antique pelinkovcem sjajna su ideja. Još da je vani bilo hladnije…

6. Đurina hiža, Klovićevi dvori

djurina-hiza-advent

Đurina hiža još je jedan restoran koji je na Advent doveo i restoransku, a ne samo uličnu hranu. Ova izvrsna gostionica iz Varaždinskih toplica i ove godine na Adventu peče prave, sočne, velike odležane steakove, uz široku ponudu burgera, šiš od janjetine, kobasice od divljači i štrukle. Lani su se,navodno najbolje prodavali najveći, tomahawk steakovi.

7. BioManija, Fuliranje

biomanija-g

BioManija s Brača drži veganske verzije popularnih narodnih jela, poput graha s bezmesnom kobasicom ili wrapa s wannabe kobasicom. Tu su još veganski wokovi, čokoladne praline, crumble s toplim voćem i ciklom, belgijska organska piva i Bolfanova ekološka vina. Kuhanje bi trebali profesionalizirati, ali radi se o konceptu koji se bitno razlikuje od konkurencije i kakav je potreban Fuliranju. Vlasnik BioManije priznaje da je promet veći za ručak, jer “navečer ljudi masovno dolaze na prave kobasice.”

8. Institut za kobasice Mate Jankovića, Fuliranje

institut-za-kobasice

Svaki put kad smo prošli kraj kobasičarskog štanda Mate Jankovića, ondje smo zatekli dugački red. Riječ je vjerojatno o najuspješnijoj kućici na ovogodišnjem Fuliranju, barem po fizičkom prometu. Sam gospodin Janković kaže da je jako zadovoljan osobljem koje peče i poslužuje kobasice, i da osobno svaki dan provjerava kvalitetu mesa.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.