Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Izbor za Vino godine: Gran Teran 2015. Morena Coronice osvojio je sedmo mjesto s 24 boda

vino-godine-2019-coronica

Moreno Coronica izmislio je moderni hrvatski teran. Teran je danas sorta koja izaziva ozbiljne međunarodne prijepore, i koja daje neka od najboljih crnih vina u ovom dijelu svijeta. 

U vrijeme kad se Moreno Coronica počeo baviti teranom, gotovo nitko nije mislio da bi teran mogao postati materijal za velika vina.

Utoliko se Coronicine zasluge za hrvatsku vinsku industriju moraju ocijeniti superlativima. Moreno Coronica ove je godine dobio i formalno međunarodno priznanje za sve što je učinio za teran. Njegov je Gran teran iz 2015. godine osvojio zlatnu medalju na Decanterovim Svjetskim nagradama.

Andrew Jefford, Decanterov najutjecajniji kolumnist, nedavno je Gran teran iz 2015. opisao crnim kao noć, ekscentrično  kompleksnim, i toliko mladim da ga treba čuvati još barem deset godina. Riječ je, nesumnjivo, o velikom, masivnom vinu velikog vinara, kojem zaista trebaju godine da bi postalo elegantno  i pokazalo svoj puni potencijal.

Međutim, hrvatsko tržište nije naviklo čekati i ne poštuje zrela vina. Što je jedan od strateških problema naše vinske scene. Za četiri ili pet godine ovaj bi izvrsni teran vjerojatno konkurirao za prvo mjesto u izboru za Vino godine.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.