Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Pčele se vraćaju u Europsku uniju. Proizvodnja meda raste 16 posto

pcela

Prema novom izvještaju Povjerenstva za poljoprivredu Europske komisije, kriza s pčelama u Europskoj uniji se smiruje. Pčele se vraćaju, a proizvodnja meda u EU u zadnje je četiri godine rasla 16 posto. U 17,5 pčelinjaka za koje brine 650 tisuća pčelara, u Europskoj uniji lani je proizvedeno 280 tisuća tona meda. Apsolutno sve članice imaju pčelarski sektor, a EU je drugi najveći svjetski proizvođač meda.

Povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski najavio je da će EU fondove za pčelarstvo u idućim trogodišnjim programima u sklopu proračuna za poljoprivredu povećati sa 120 milijuna na 180 milijuna eura. EU sufinancira nacionalne programe razvoja pčelarstva. U razdoblju 2017-2019. na raspolaganju je bilo 36 milijuna eura.

Za razdoblje od 2020. do 2022. alocirat će 36 do 40 milijuna eura. Članice imaju pravo na korištenje fondova ovisno o broju pčelinjaka prijavljenih u Bruxellesu. Među mjerama pomoći pčelarskom sektoru, najviše novca, 60 posto, otišlo je na tehničku podršku i borbu protiv nametnika. Ostala pomoć otišla je na razmnožavanje pčela i seljenje pčelinjaka tijekom sezone cvjetanja, na istraživanja i analize meda i pčelarskim proizvoda i na nadzor tržišta.

Sprečavanje izumiranja pčela od ključnog je značaja za cijelu poljoprivredu i za ekološko stanje Europske unije. Prema procjenama FAO-a oprašivači, a pčele su najvažniji oprašivači, utječu na 35 posto ukupne svjetske poljoprivredne proizvodnje, povećavaju urode 87 najvažnijih prehrambenih kultura u svijetu i održavaju fond bilja koje se koristi u medicini.

Iako raste, europska industrija meda suočava se s problemom krivotvorenja meda, jednom od najvećih svjetskih kriminalnih operacija, te s problemima zagađenja i intenzivne proizvodnje hrane s puno pesticida koji ugrožavaju pčele.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.