Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Počinje objavljivanje poretka za Izbor vina godine: Piquentumov Refošk osvojio je deseto mjesto

vino-godine-2019-piquentum-g

Izbor Vina godine redovito je najnapetiji od sva tri godišnja izbora Kulta Plave Kamenice. Naime, vodeći hrvatski sommelieri, i drugi profesionalci iz vinske industrije, imaju vrlo individualne ukuse, koji redovito remete uobičajeni poredak stvari, što ovaj izbor čini posebno dragocjenim i zanimljivim. Tako se primjerice od 11 do 16 mjesta s istim brojem bodova našlo čak šest renomiranih i zaista izvrsnih vina, poput Frankovićeve Korone ili Radovanovićeva Heritagea.

Vino na desetom mjestu dobilo je samo dva boda više, što govori o pomalo dramatičnom karakteru izbora Vina godine. Vino godine bira se po istim pravilima kao i Restoran i Chef godine. Svaki izbornik glasa za pet vina, s tim da prvoplasirano vino dobiva deset bodova, drugo osam, treće šest, četvrto četiri i peto dva boda. Posebno nam je drago što neka od visokoplasiranih vina nisu bila na našoj listi prijedloga, jer ta činjenica svjedoči i o vibrantnosti hrvatske vinske industrije.

10. MJESTO Piquentum Refošk 2016. Istra, 12 bodova

vino-godine-2019-piquentum

Dimitri Brečević, francuski školovani enolog svojim je vinima prije desetak godina počeo mijenjati istarsku i hrvatsku vinsku scenu, jer je uveo tehnike i stilove koji kod nas nisu bili osobito rasprostranjeni. Gospodin Brečević, koji je u međuvremenu postao najbliži suradnik velikog Giorgia Claija, danas je jedan od utjecajnijih istarskih vinara, a Piquentum Refošk iz 2016. primjer je prosvijećenog, visokociviliziranog pristupa toj kompliciranoj sorti. Brečevićev Refošk zaokružen je i donekle elegantan, dok je istodobno zadržao gotovo divlju ekspresivnost koju pruža to jedinstveno crno grožđe.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.