Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Odbrojavanje do izbora Restorana godine: sedmo mjesto osvojio je Nav sa 72 boda

restoran-godine-nav

Hélène Darroze, jedna od najvažnijih chefica na svijetu, nikad nije uspjela dobiti treću Michelinovu zvjezdicu. Dapače, njen briljantni pariški restoran drugu je zvjezdicu izgubio 2010. godine. Godinu dana ranije, Hélène Darroze sa stolova je maknula stolnjake i kao couvert uvela rezanje bayonneskog pršuta za stolom pred gostima.

Taj je couver bio jedan od spektakularnijih na svijetu: konobar je do stola doteglio cijelu Berkelicu na kolicima, pa počeo nemilosrdno rezati pršut, dok gosti bisu rekli da im je dosta. Komadići pršuta padali su, neizbježno, po cijelom stoliu. Pariški su kritičari nagađali je li gospođa Darroze izgubila zvjezdicu zbog pršuta rezanog kao u konobi, ili zbog ukidanja stolnjaka. Ta su se nagađanja pojačala godinu dana kasnije, kad je njen nešto formalnije uređeni restoran u luksuznom londonskom hotelu Connaught dobio drugu zvjezdicu.

nav-mahune

Profesionalna restoranska zajednica u Francuskoj, Italiji ili Hrvatskoj katkad je sklona pomalo formalnom pogledu na pojedine segmente restoranskog biznisa. Što je vjerojatno jedan od razloga da je Nav chefa Tvrtka Šakote u izboru za Restoran godine odvojio tek sedmo mjesto sa 72 boda.

Kažemo tek, budući da se radi o gastronomski najmodernijem hrvatskom restoranu, koji radikalno primjenjuje ideologiju mikrosezonske, lokalne i ultrasvježe hrane, i koji upravo ispisuje hrvatsku kuharicu za 22. stoljeće. 

No, Nav je jednako neformalan kao što je moderan. Servis se katkad doima kao da ste u nečijem stanu, dok je vinska lista, blago rečeno, kratka i jednostrana. Što je sve sigurno utjecalo na bodovanje u izboru za Restoran godine, ali srećom ne utječe na činjenicu da je desetosljedna večera u Navu (a to je najmanji jedan od najspektakularnijih događaja u zagrebačkom restoranskom i javnom životu.

Foto/@sravanabelagola

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.