Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Objavljujemo rezultate izbora za Chefa godine: Deveti je Jeffrey Vella s 54 boda

chef-godine-vella

Maltežanin Jeffrey Vella došao je u Hrvatsku prije više od deset godina, i u svim tim godinama ostavlja duboke tragove, često dublje nego što se javno zna. Gospodin Vella u Hrvatskoj je najviše vremena proveo u Esplanadi, gdje je za njega radila Ana Grgić, sadašnja Esplanadina chefica, dok je u Vellino vrijeme posao ondje učio tadašnji tinejdžer Filip Horvat, današnji chef Theatriuma.

Poslije Esplanade, čije je kuhanje podigao na razinu najboljih u zemlji, Vella je otišao u Dubrovnik gdje je vodio 360 by Jeffrey Vella. Riječ je o restoranu koji se sada zove 360 i ima Michelinovu zvjezdicu, dok se prije Vellina dolaska zvao Gil’s. Poslije 360 Vella je osnovao konzultantsku tvrtku koja je otvarala restorane po cijeloj Europi, od Baltika do Azurne obale.

cap-aureo-gljive

Prije četiri godine radio je u dubrovačkom fine dining restoranu Portrait koji je, nažalost, trajao samo jedno ljeto, a zatim je, budući da voli ulične i etno formate, neko vrijeme kuhao u zagrebačkom vinskom baru Oranž. Bio je to najslasniji i tehnički najbolji street food u gradu. Nakon Oranža uslijedilo je par mjeseci u restoranu Barbieri’s što nije moglo funkcionirati, da bi Maistra pozvala Vellu u Rovinj, gdje sada vodi restoran visoke kuhinje Cap Aureo, u luksuznom hotelu Grand Park. 

Cap Aureo trenutno je najambiciozniji i gastronomski najmoderniji restoran u Istri, i realan kandidat za još jednu Michelinovu zvjezdicu. Prije dolaska u Hrvatsku gospodin Vella, koji potječe iz malteške hotelijerske obitelji, dugo je radio u velikim svjetskim five star hotelima, uključujuči i dvije godine u londonskom Claridge’su, dok je restoran vodio Gordon Ramsey, u ono vrijrme na vrhuncu karijere. Jeff Vella iskreni je poštovatelj hrvatske kuhinje. Njegove haute cuisine varijante narodnih jela poput sarme, srdela ili ćevapa, već su se pretvorile u trajni doprinos našoj nacionalnoj kuhinji.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.