Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Branko Mihalj upravo je pustio Graševinu iz 2018. koja se može uspoređivati sa šampionskom 2008.

mihalj-g

U ponedjeljak popodne zavjese kiše nad Kutjevom počele su se pretvarati u teški, vlažni snijeg. U kušaonici Branka Mihalja, jednog od najvažnijih slavonskih vinara, malo smo raspravljali o vremenu (iz njegova se dvorišta odlično vidjelo pretvaranje kiše u snijeg), a malo više o trajnosti njegovih vina.

Kušali smo, naime, Rizling iz 2003. koji se doimao nevjerojatno mlado. Note petroleja tek su se lagano, diskretno razvile pa se sada isprepliću s nijansama meda i sušenih citrusa, dok su okusi još uvijek svježi i voćni, a boja svijetložuta do nježno zlatna, kao da je vino staro šest a ne šesnaest godina.

mihalj-cs

Prije toga smo iz tankova probali tri različite mlade graševine, koje je gospodin Mihalj brao između 23. rujna i druge polovice listopada: sva su vina bogata i sočna, a ono od najkasnije ubranog grožđa obilježit će berbu 2019.

Kutjevački zubar Branko Mihalj trajna je vrijednost hrvatske vinske industrije. Mihalj je prije desetak godina postao apsolutni šampion Vinovite, s Graševinom iz 2008. godine, koja se danas doima aristokratski zrelom, ali još uvijek mladolikom.

mihalj-boca

Prije nekoliko mjeseci Mihalj se s liste omiljenih sommelierskih vinara probio i na relativno masovno tržište. Spar je bio organizirao akcijsku prodaju za jedno stotinjak vinara, uključujući i svjetski vrijednog Marjana Simčiča. S polica su u svega nekoliko dana nestale baš sve Mihaljeve graševine.

Branko Mihalj u slavonskim je okvirima posve poseban vinar. Mihalj bere 15 do 30 dana kasnije od većine svojih kolega. Mihaj ne koristi selekcionirane kvasce. Mihalj vina pušta na tržište godinu i više poslije berbe (skoro svi drugi Slavonci nova bijela vina puštaju šest do osam mjeseci nakon berbe).

Mihaljeva su vina sočnija, zrelija i bogatija od 95 posto kutjevačkih graševina, te su prilično perfektna za gastronomske restorane s diskriminativnim, butiknim vinskim listama, poput Nava i Theatriuma.

mihalj-rizling

Nove Mihaljeve Graševine, iz lanjske berbe, bile su glavni razlog našeg dolaska u Kutjevo, po vremenu neugodnijem od psećeg. Suha Graševina iz 2018. s 13,5 posto alkohola ujedinjuje ekstremnu svježinu sa širokom kremastom teksturom i aromama krušaka, jabuka, citrusa i kamilice. “Divlja kruška glavna je aroma kutjevačke graševine” tvrdi Mihalj, i u ovom slučaju nije u krivu. S obzirom na čvrstu teksturu i snažan voćni ekstrakt, ovo bi vino moglo doživjeti sudbinu i godine šampionske Graševine 2008.

Polusuha Graševina iz 2018. s oko pet grama neprevrelog šećera naglašeno je sočna, bogata, široka, ali opet svježa, s vrlo lijepim, voćno herbalnim bouquetom. Radi se o vinu idealnom za istočnjačku hranu, od curryja do ramena, jer ublažava ljutinu i ugodno osvježava, dok je intenzivni voćni okusi čini komplementarnom  azijskim začinima.

Branko Mihalj proizvodi svega petnaestak tisuća boca godišnje. Njegova vina nisu uvijek dostupna, pa se zaista vrijedi potruditi kako bi se došlo do pokoje buteljke.

aqua-panna-sidebar
naslovnica-vinski-izvjestaj.2019
Naslovnica-ulje-2019-2020

aviation-gin

Branko Mihalj upravo je pustio Graševinu iz 2018. koja se može uspoređivati sa šampionskom 2008.

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min