Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Nadalina je na Festival čokolade donijela čokoladu za 600 kuna. Riječ je o najgorem gastro kiču desetljeća

nadalina

Solinska Nadalina na opatijski je Festival čokolade donijela čokoladu s magarećim mlijekom, pakiranu u kutiji od maslinova drva, koja košta, vjerovali ili ne, 600 kuna! (čitatelji Kulta Plave Kamenice znaju da ne volimo uskličnike , ali ovaj je put uskličnik uistinu neizbježan). Marinko Biškić iz Nadaline rekao je novinaru Novog lista da je čokolada za 600 kuna napravljena od “najskupljeg kakaa, s dodatkom agavina šećera.”

a”Cifra zvuči papreno, no u svijetu postoji puno skupljih čokolada. Strancima i onima koji vole ovako nešto posebno nije problem izdvojiti novac kako bi uživali u aromi,” rekao je Biškić za Slobodnu Dalmaciju koja je također zabilježila taj neobičan moment na Festivalu čokolade..

E sada, Amedei iz Toscane, dugogodišnji zlatni standard za vrhunsku artizansku čokoladu, prodaje svoje table od porcelane, jedne od najskupljih vrsti kakaovca na svijetu, za stotinjak kuna.

Magareće mlijeko više nije nikakav posebni raritet. Prije nekoliko godina magareće se mlijeko prodavalo za 400 do 600 kuna po litri no cijene su u međuvremenu pala na 200 do 250 kuna u maloprodaji, što znači da bi magareće mlijeko nabavi za tvrtke , moralo koštati još manje. Zahvaljući državnoj agenciji AZRR u Istri se magarci sve masovnije komercijalno uzgajaju, a čitav niz dobrih restorana od istarske Pergole do zagrebačkog Tača, na meniju drži meso magarca po sasvim normalnim cijenama. Lako je predvidljivo da će poslije prve, egzotične faze cijena magarećeg mlijeka nastaviti padati.

Ne postoji, dakle, ni jedan racionalan razlog da Nadalinina čokolada košta 600 kuna. Prije tri godine švicarski distributer magarećeg mlijeka Eurolactis i švicarski majstori čokoladari Fornerod udružili su se u lansiranju prve luksuzne čokolade od magarećeg mlijeka. Nazvali su je Quartier des Ânes. Ta se čokolada prodaje za 16,5 eura za 50 grama. Ugledni talijanski čokolatijeri Domori svoju čokoladu s magarećim mlijekom rade sa 45 posto Criolla i 50 grama prodaje se za 122,5 kuna.

Katarina i Neven Ciganović, vlasnici prve hrvatske profesionalne farme magaraca OPG Ciganović u Ivanić Gradu, još su prije sedam godina pokrenuli malu eksperimentalnu proizvodnju čokolade s magarećim mlijekom, ali su nakon jedne sezone odustali jer su uvidjeli da je proizvodnja čokolade prekompliciran za njihov biznis. 

Nadalinina čokolada, dakle, nije ništa originalno ni skupocjeno. Riječ je naprosto o neukusnom pokušaju PR-a s bezobraznim cijenama, poput pjenušaca s Korčule i iz dubrovačkog zaleđa koji su se svojedobno prodavali po cijenama višim od Bollingera i Dom Perignona. Nadalinina čokolada za 600 kuna najgori je kič na koji smo naletjeli ovog Božića i ove godine. Ona jako šteti imidžu te tvrtke.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.