Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

9 najboljih street food lokala u Zagrebu za 2019. godinu

soi-poke

Premda cijeli Zagreb koji jede vani već godinama s entuzijazmom govori o street foodu, Zagreb sa street foodom stoji jako loše. Naime, ako pod street foodom podrazumijevamo popularne gastro formate, od spring rollsa ili japanskih slanih palačinki, preko svih mogućih sendviča, do burgera koji se zaista ozbiljno, ručno pripremaju i peku, u Zagrebu ima prilično malo ulične hrane.

Naime, većina hrane koja bi po opisu mogla ući u kategoriju street fooda, u Zagrebu je čisti fast food: riječ je o lancima lokala ili pojedinačnim lokalima koji poslužuju odmrznuta jela ili ranije pripremljena jela, ili jela skuhana s vrlo jeftinim industrijskim sastojcima. Utoliko više respektiramo McDonald’s (kad se na bavi “tartufima”) nego taj bastardni domaći oblik fast fooda i street fooda.

Street food u Zagrebu, zapravo, oživljava jedino u vrijeme Adventa i nekih drugih uličnih festivala, ali je i tada kvaliteta samih proizvoda upitna. Manjak dobrog street fooda u Zagrebu zorno se vidi i u činjenici da smo na našu listu najboljih street food lokala za 2019. godinu uspjeli uvrstiti tek devet imena.

1. Lari & Penati, Petrinjska

lari-penati-g

Hrvatski veteran street fooda i dalje je najbolji u gradu: odlično sendviči, salate, nešto slasnog pečenog i prženog mesa i jeftina gusja jetra, uz vrlo solidan izbor vina, čine Lari & Penati hrvatskim šampionom žanra.

2. Soi Fusion Bar, Ilica

soi-satay

Soi Fusion Bar chefa Vida Nikolića najbolji je azijski street food koji se dosad pojavio u Hrvatskoj. Recepti su originalni i prilično autentični, a kuhanje profesionalno.

3. El Toro Street Food, Petrinjska

el-toro-grdobina

El Toro Street Food varira u kvaliteti. Neka jela, poput cevichea i churrosa, pouzdano su dobra, a neka druga nisu uvijek najuspješnija. No, El Toro Street Food ozbiljan je profesionalan restoran koji dobro razumije različite formate etničkih kuhinja.

4. Burgeraj, Preradovićeva

burgeraj

Burgeraj je daleko najbolji burger bar u Zagrebu (i šire), s rahlim i sočnim pljeskavicama, koje se svakodnevno pripremaju od nule. Nedavno su izbor pića pojačali Fakinovom šampionskom Malvazijom. Budući da smo s vlasnicima Burgeraja u obiteljskim odnosima, o tom izvrsnom mjestu pišemo vrlo rijetko.

5. Khaos Thai, Iblerov trg

khaos-g

Kada bi Khaos Thai koristio bolje meso, bio bi uvjerljivo prvi na ovoj listi, jer njegov curry i pad thai mirišu kao da su skuhani na ulicama Bangkoka.

6. Heritage, Petrinjska

heritage-tripadvisor

Heritage je minijaturni, visokocivilizirani lokal sa solidnim izborom hrvatskih “tapasa” i plata od suhog mesa ii sireva. Heritage drži robu dobrih proizvođača po vrlo korektnim cijenama. 

7. Rocket Burger, Tkalčićeva

rocket-burger1

Rocket i dalje priprema vrlo korektne burgere, uz koje toči jako solidna vina, poput Toljeva Blacka. Rocket Burger je s godinama postao jedna od zagrebačkih street food institucija.

8. Fun Bobby, Froudeova (Siget)

fun-bobby1

Fun Bobby prvi je na Advent donio okonomiyaki, japansku slanu palačinku. Fun Bobbyjevi recepti elaboriraniji su od recepata većine street food lokala u Hrvatskoj. Nastup na Gradecu mogao bi ih promovirati u veću zagrebačku atrakciju.

9. Market, Gundulićeva

Market je rubni slučaj između street fooda i bistroa (gregada, naravno, nema nikakve veze sa street foodom, kao ni rižoto). Ali, njihov inventivni rad na preformatiranju sarme u street food, što uključuje i sarmu u tacosima, uvrstio ih je na našu listu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.