Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Netflix će snimati remake legendarne Babettine gozbe

babettina-gozba

Jako je malo filmova čije su scene s hranom toliko pune strasti kao u Babettinoj gozbi. Režiser Gabriel Axel priču o francuskoj sluškinji zaposlenoj u strogoj protestantskoj obitelji na obalama Jutlanda u Danskoj pretvorio je u kultni film. Babette Hersant, koju fenomenalno glumi Stéphane Audran, bivša je chefica slavnog pariškog Café Anglaisa. U Jutland dolazi bježeći “od kontrarevolucionarnog krvoprolića” francusko-pruskog rata i, kako obitelj kojoj se obraća nema novca, nudi da radi besplatno. Babette je 14 godina kuhala u obitelji popravljajući njihovu oskudnu bezokusnu hranu. Kad je dobila na lutriji, odlučila je napraviti pravu francusku gozbu, iako je znala da ako potroši novac više neće moći otići s Jutlanda.

Ali hrana uzdiže duh iznad grijeha i praznovjerja i oslobađa sve, s neslućenim posljedicama po lokalnu vjersku zajednicu. Babettin čin je čista žrtva, njen krajnji iskaz zahvalnosti i zapravo duboko religiozni čin, kojim iskupljuje svoje pobožne domaćine. Babettina gozba prvi je danski film koji je dobio Oscara kao najbolji strani film.

Trideset i dvije godine kasnije, još jedan Oskarovac i majstor adaptacija Alexander Payne, našao se u krizi. Payne se prije nekoliko godina priključio Netflixovoj kolekciji prestižnih autora. S filmovima Sideways, The Descendants i Nebraska u CV-u, Payne je veliki kapital za Netflix. Ali njegov prvi specijal Downsizing iz 2017, u kojemu Matt Damon i Kristen Wiig igraju glavne likove u distopijskoj priči u kojoj se ljudi dobrovoljno smanjuju da bi manje trošili pa tako i siromašni Amerikanci s malo kapitala koji imaju postaju milijunaši, nije dobro prošao.

Payneu je nekako uspjelo upropastiti sjajnu ideju i izvrsne specijalne efekte. U listopadu, Netflix je stopirao i produkciju njegovog road movieja o ocu i kćeri s Madsom Mikkelsenom u glavnoj ulozi, na temelju teksta danskog književnog superstara Karla Ove Knausgårda. Tu Payne možda i nije kriv, jer projekt se urušio kad se Knausgård predomislio oko prava. Kako piše Deadline, Netflix je nakon teškog niza Payneu upravo dao novu šansu – remake Babettine gozbe.

Payne će snimati suvremenu verziju originalne kratke priče Karen Blixen. Priču će iz 19. stoljeća u Danskoj prebaciti u današnje vrijeme u gradić u Minnesoti, gdje dvije sestre u kuću primaju izbjeglicu iz nekog od suvremenih ratova. Žena u kuću donosi potisnute traume koje izlaze na vidjelo i razrješavaju se tijekom raskošne večere. Scenarij piše komičar Guy Branum koji je među ostalim pisao za show Chelsea Lately.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.