Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Zašto je u japanskom restoranu najpametnije naručiti chirashi

kinoteka-chirashi

U posebnom izdanu The Move, urednici američkih gastro portala Eater kao profesionalni gosti restorana dijele savjete i preporuke čitateljima. No,. The Move je sve samo ne dosadni vodič. Kao ljudi kojima je posao da jedu vani, uglavnom dijele savjete kako za svoj novac što bolje proći u restoranima. Pa tako u novom izdanju od 1. prosinca autorica Missy Frederick daje nekoliko praktičnih savjeta za preživljavanje u sushi restoranima.

Japanski omakase jedan je od najzahtjevnijih restoranskih formata. Omakase restorani u pravilu spadaju među najskuplje restorane, a omakase meniji u Japanskim restoranima u pravilu su najelaboriraniji i, također, najskuplji. “Ambiciozni, ozbiljni obožavatelji sushija dubljeg džepa, u japanskim restoranima uvijek naručuju omakase menije, degustacijske menije koje za njih sastavlja chef. Entuzijastični obožavatelji sushija otvorenog uma i na novinarskim plaćama kao ja, umjesto omakase menija naručuju chirashi,” piše Frederick.

Chirashi je sashimi na zdjelici suhi riže s dodacima poput ikre, povrća ili japanskog omleta. Chirashi nije najjeftinija kategorija jela u japanskim restoranima, ali možda je jedan od boljih načina da u japanskom restoranu za pristupačniju cijenu probate najsvejžiju ribu.i pritom se najedete.

S obzirom na to da je chirashi složeno jelo, kroz njega možete upoznati chefov rukopis. “Volim naručiti chirashi kako bih stekla početni dojam o restoranu u koji prvi put dolazim. Ima nešto avanturistički u čekanju da vidite kakav izbor ribe će krasiti vašu zdjelicu, a jelo je pritom poznato i utješno…Ako ste redovni gost, chef će vam u chirashiju uvijek poslati nešto novo i posebno, ” piše Eaterova urednica. I dodaje kako chirashi ne mora biti jedino jelo, prije chirashija može se naručiti nekoliko nigirija, poslije chirashija neko zanimljivo jelo s dnevnog menija. A možete naručiti i drugo malo jelo za jesti uz chirashi. “Ta fleksibilnost još je jedna prednost chirashija.,” zaključuje.

aqua-panna-sidebar

index

ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Zašto je u japanskom restoranu najpametnije naručiti chirashi

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min