Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Laguna je upravo lansirala prvi kuhani Rose (i kuhano Crno)

laguna-rose

Na web stranici Germanwines.de može se pronaći popis više od stotinu njemačkih vinara koji proizvode kuhano vino. U uvodu te dugačke liste objašnjava se kako kuhano vino iz vinarije (Vintner’s mulled wine) postaje sve popularnija tržišna kategorija.

Zatim se navode pravila koja vinarije moraju ispuniti da bi ušle u tu kategoriju. Osnovno je pravilo da kuhano vino mora biti napravljeno u samoj vinariji, od njenog prirodnog vina. Nadalje, kuhano vino ne smije imati manje od 7 ni više od 14, 5 posto alkohola.

Kao najčešće sorte navode se dornsfelder i portugizac od crnih, te kerner i muller thurgau od bijelih. Na dugačkom popisu proizvođača ima i velikih tvornica vina, ali i malih privatnih vinarija iz prestižnih regija kao što su Mosel, Nahe i Baden.

Na engleskom tržištu kuhano se vino pridaje u buteljkama, u luksuznim robnim kućama, pa tako butelja Harvey Nicholsova kuhanog vina košta čak 15 funti. Usporedbe radi, za taj novac možete dobiti bocu korektnog šampanjca iz neke od kooperativa.

Laguna je, koliko znamo, prva renomirana hrvatska vinarija, koja je pustila na tržište kuhana vina pod svojim imenom. Riječ je o kuhanom Roseu i kuhanom Crnom. Zanimljivo je da u Hrvatskoj još nikad nismo vidjeli kuhani rose.

Rose je napravljen od niza crnih sorti iz Laguninih vinograda, uz lagani dodatak začina. Vino je , naravno, slatkasto, jako voćno, s naglašenim aromama crvenog bobičastog voća, suhe narančine kore i klinčića, koje se pojačavaju zagrijavanjem. Okusom podsjeća na voćni čaj.

Crno ima veće tijelo, puno tamnije voćne i toplije začinske arome, te ostavlja dojam kao da je u njemu ostalo nešto tanina. U ustima je relativno gusto i grije poput ruma ili nekog drugog tamnog jakog pića. I Rose i Crno sadrže 11,5 posto alkohola.

Važno je napomenuti da se vina trebaju samo zagrijati; ona ne smiju zavrijeti. Lagunina kuhana vina dolaze na tržište u božićno stiliziranom bag in box pakiranju koje, baš kako treba, pomalo podsjeća na kutije panettonea.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.