Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zatvoren je povijesni vanjski dio splitske Peškarije. Splićani su s pravom ogorčeni

peskarija

Vanjski dio splitske Peškarije od 1890. je važan dio identiteta grada, puno više od mjesta gdje Splićani kupuju ribu. Peškarija je za Split ono što je Boqueria za Barcelonu, simbol grada i mjesto gdje se ljudi okupljaju oko hrane, jedno od mjesta koje Splitu daje karakter i pokazuje po čemu je poseban. Takva mjesta, upozoravaju Splićani, nestaju zbog pojedinačni poslovnih interesa.

Državni inspektorat i Veterinarska inspekcija zatvorili su povijesni vanjski dio Peškarije. Tvrtka Hipos, koncesionar Peškarije, tvrdi da nije imala izbora jer zakon zabranjuje prodaju ribe na otvorenom. Splićani su, međutim, uvjereni da se rješenje moglo naći i, prema kratkoj anketi koju je među građanima provela televizija N1, još uvjereniji da se zatvaranjem pogoduje nečijem interesu.

“Ovo je jedina peškarija koja je još uvik sačuvala tradiciju. Ima dušu, ona ima dušu! Ovo je netko bacio oko na ovo vanka, kao što se sve pokralo i ovo je žalosno!”, rekao je za N1 prodavač ribe Željan. Ribari se, pak, boje da će im guranje cijele Peškarije u skučeni zatvoreni prostor ugroziti posao i egzistenciju. Kažu da nisu sigurni da svi ribari uopće mogu stati u unutarnji dio ribarnice.

Predsjednik Ceha ribara Splita Antonio Šunjić tvrdi da su neki prodavači znali informaciju unaprijed i još prije godinu dana počeli iznajmljivati štandove u unutarnjem dijelu Peškarije. No, izgleda da većina unatoč pričama nije očekivala da će birokracija zaista zatvoriti tako važno mjesto. Dok Splićani ogorčeno prosvjeduju, objavljeno je kako će koncesionar, Grad Split i konzervatori pokušati naći rješenje da se vanjski dio Peškarije ponovno otvori.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.