Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

Kratki vodič kroz restoranske sarme, najomiljenije hrvatsko zimsko jelo

okrugljak-sarma

Svi obožavaju sarme. Hrvati sarme kuhaju čim temperatura padne ispod petnaestak stupnjeva, obavezno ih pripremaju za Novu godinu, navodno ih masovno nose na skijanje, te se redovito svađaju oko toga što je, a što nije prava sarma. Budući da Hrvati obožavaju sarme, sasvim je logično što brojni restorani i zalogajnice u ovo doba godine redovito drže sarme na svojim dnevnim ili sezonskim jelovnicima. Stoga objavljujemo kratki vodič kroz restoranske sarme. Sarme su poredane po cijenama, od najviše do najniže.

1. Market, Gundulićeva, 38 kuna za malu, a 46 za veliku porciju

market-sarma

Marketove su sarme moderne, male, izgledaju gotovo dekonstruirano i jako su bogate i ukusne, s čistim okusima, bez onih neugodnih elemenata viška masnoće, koji se toliko često javlja u restoranskim sarmama. Market, koji se na lanjskom Fuliranju proslavio sarmama u pecivu, za 28 kuna nudi i taco sa sarmom.

2. Budweiser, Heinzelova i Adžijina, 45 kuna

Radi se o velikoj porciji, koja je okusom i izgledom najbliža “domaćoj” sarmi. Uobičajeno dobra vrijednost za novac.

3. Vinodol, Teslina, 68 kuna

vinodol-sarma-g

Vinodolova je sarma moderni klasik. Ona je zamotana u pažljivo probrane listove kiselog zelja, tako da se gost ne mora maltretirati s rebrima kupusa. Umak je gladak i gotovo elegantan, pire krumpir uzorno kremast, a same su sarme punjene govedinom, a ne mješavinom mljevenog mesa, što sjajno funkcionira. Dimljena svinjetina servira se uz sarmu.

4. Le Mika Makarun, Teslina, 78 kuna

le-mika-sarma

Ovdje se radi o još jednoj modernoj, dekonstruiranoj, prerezanoj sarmi, u svilenkastom umaku, koja pokazuje da se klasične francuske kulinarske tehnike mogu prenijeti na rustikalno domaće jelo.

5. Okrugljak, Mlinovi, 85 kuna

okrugljak-sarma

Okrugljakova je sarma žestoko rustikalna: Ona je puna grubo sjeckanog kupusa, listovi su rebrasti, porcije ogromne, a velika feta slanine daje onaj zarazni osjećaj dimljenog mesa, koji je sarmama toliko neophodan. Sarma predstavlja Okrugljak u najboljem tradicionalističkom izdanju.

6. Cap Aureo, Grand Park, Rovinj ( dio degustacijskog menija, pa nema samostalnu cijenu)

cap-aureo-sarma

Chef Jeffrey Vella, koji obožava hrvatska tradicionalna jela, odlučio je sarmu povesti u visoku kuhinju. Pa je napravio sarmu od blitve punjenu genijalnom mljevenom janjetinom. Radi se o jednoj od najefektnijih haute cuisine interpretacija domaće kuhinje.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.