U Zagrebu se zaista nikad nije bolje kuhalo. Porezni i financijski pritisak natjerali su restorane da podignu ljestvicu, i da pokušaju preživjeti rastom kvalitete i inovativnim poslovnim modelima. Ne znamo koliko će dugo trajati val energije i ambicija, koji trenutno zapljuskuje zagrebačku restoransku scenu, ali gosti trebaju uživati dok mogu.
Dvije loše značajke zagrebačke restoranske scene jesu povremeno amaterski servis i cijene koje su još uvijek previsoke za većinu Zagrepčana. Eksplozija fine dininga jedna je od glavnih stilskih osobina gastronomije u Zagrebu 2019. godine, pa zato i prvim mjestima naše liste najboljih zagrebačkih restorana dominiraju fine dining lokali.
Jedini zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom stalno diže kriterije, mijenja se i napreduje. Goran Kočiš i Ivan Jug doimaju se nepobjedivima. Noelova je hrana moderna i elegantna, a vinska karta konstantno među najboljima u Hrvatskoj .
Tvrtko Šakota u Navu kuha najmoderniju, najsezonskiju, najlokalniju i najoriginalniju hranu u Zagrebu i šire. Neki drugi Navovi elementi nisu na razini Šakotina kuhanja. No, gastronomski govoreći, Nav je briljantan.
Zinfandel je klasični restoran visoke, luksuzne hotelske kuhinje, koji bi mogao raditi bilo gdje u Europi. Ana Grgić zaslužuje čestitke i za sjajno kuhanje i za razumijevanje žanra.
Hrvoje Kroflin u Manu2 bavi se hrabrom, modernom i stilski prepoznatljivom visokom kuhinjom. Vatra, žar i dim njegov su potpis.
Da ne radi samo tri mjeseca, restoran Filipa Horvata bio bi u konkurenciji za prva tri mjesta na ovoj listi. Moramo, međutim, vidjeti hoće li maštovita, katkad radikalna Theatriumova kuhinja zadržati sadašnji, Michelinov nivo. Vinska lista izvrsna je kad je riječ o rizlinzima i burgundcima.
Tekka je uvjerljivo najbolji japanski restoran u Zagrebu koji, kad je riječ o hrani, gotovo da nije kadar pogriješiti. U subotu navečer nismo jeli sushi i sashimi, nego tempuru od rakovice i sve je opet bilo kao u nekom ozbiljnom japanskom restoranu u inozemstvu.
Carpaccio je jedna od najvažnijih institucija zagrebačkog javnog života. Carpaccio posjeduje sve bitne elemente koje dobar restoran mora imati, a prvi vrganji, prvorazredni tartufi i povremena ponuda živih škampa čine onu bitnu dodanu vrijednost.
Riječ je o najboljem gastronomskom bistrou u Hrvatskoj. Ana Ugarković definitivno je uspjela ujediniti talent za slaganje okusa i tekstura s visokom razinom profesionalizma. Meni se stalno mijenja, u skladu sa sezonama.
Vinodol je golema hranionica s finom gastronomskom pozlatom chefa Zdravka Tomšića, vrlo profesionalnom poslugom i korektnom vinskom kartom. Svatko, tko se razumije u posao, mora poštovati goleme Vinodolove napore u žanru masovne tradicijske kuhinje.
Time je iznimno civilizirano mjesto s još uvijek uzbudljivim repertoarom sushija i fusion jela, koja se uglavnom temelje na domaćim sastojcima.
Agava je jedinstvena kombinacija gastronomskog i turističkog restorana. Chef Belizar Miloš jedan je od najboljih zagrebačkih kuhara, a sommelier Darko Lugarić spada među vodeće poznavatelje domaće vinske industrije .
Vesna i Tihomir Miletić pripremaju dobru, katkad izvrsnu tradicijsku hranu, baziranu na svježim i prirodno uzgojenim namirnicama. Vinska karta puna je odličnih oranža.
Pod zidom je drugi najbolji gastronomski bistro u Zagrebu, iza Malog bara. Vlasnik Borna Janeš trudi se održati svoj restoran uzbudljivim i relevantnim. Pojedina nova i stara jela, od arancina, preko Cezarove salate, do tartar bifteka, zaista su jako dobra. Vinska lista među boljima je u Zagrebu.
El Toro je ozbiljno vođen latinski restoran, s profesionalno pripremljenim, lijepo prezentiranom hranom čistih okusa. Posluga i ambijent zaslužuju visoke ocjene.
U stvarnosti Le Bistro spada među šest ili sedam najboljih zagrebačkih restorana. No, jelovnici Zinfandela i Le Bistroa stilski se katkad isprepliću, pa se Bistro može doimati kao skraćena verzija Zinfandela. A kako u samom vrhu liste ne možemo imati dva Zinfandela, Bistro je, nažalost, morao završiti relativno nisko.
Hanami je u vrlo kratkom razdoblju postao jedan od najboljih sushi i fusion restorana u Zagrebu. Nigiri je izvrstan.
Uz sve njene očigledne slabosti, poput loše janjetine, groznih kozica i izostanka umaka uz tandoori, i dalje ne možemo odoljeti autentičnom, žestokom kuhanju ovog angloindijskog restorana.
Haustor Haus počeo je kao bistro s prihvatljivim cijenama i tehnički ispravnim kuhanjem, da bi se pretvorio u energični gastronomski restoran čiji se intenzivni i čisti okusi dugo pamte.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.