Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Luftbremzer je predstavio svoj novi gin, koji je šest mjeseci odležavao u bačvama Meneghetti Red vina

luftbremzer4

“Prema onome što mi znamo, ovo je prvi hrvatski gin odležan u vinskim bačvama, a mislim da je i jedan od rijetkih takvih na svijetu, ” rekao nam je u subotu suosnivač zagrebačke craft destilerije Luftbremzer Filip Presečki. Luftbremzer destilira jedan od najpopularnijih hrvatskih ginova, poznat po čvrstom, izravnom stilu bližem London Dry ginovima nego mekim modernim ginovima tipičnima za zapadnu obalu SAD-a i Mediteran.

Ovih dana, Luftbremzer na tržište izbacuje svoj novi gin, s kojim prvi put ulazi u novi stil odležanih ginova. U novim uredima arhitektonskog studija 3LHD u bivšem kinu Urania na zagrebačkom Kvatriću, Presečki je vodio kušanje novog Luftbremzera za desetak ljudi. Prvo što privlači pažnju na novom Luftbrembzeru je boja, gin je žarko crven i boja je potpuno prirodna.

luftbremzer7
Suosnivač Luftbremzera Filip Presečki

Gin je destiliran uobičajenom metodom, s jedanaest aromata među kojima su ovoga puta nešto izraženiji oni cvjetni, bazga i kamilica, borovica je i dalje u prvom planu kao i u bazičnom Luftbremzeru, no gin je šest mjeseci odležavao u tri godine starom barriqueu, u kojemu je prije Luftbremzera odležavao sjajni istarski Meneghetti Red, kupaža merlota, cabernet sauvignona i cabernet franca. Gin se destilira na 48% ABV, a nakon odležavanja se spušta na 40 posto. Receptura je malo prilagođena odležavanju, tako što su pojačani cvjetni aromati.

Osim što mu je dalo živu crvenu boju i svilenkastu teksturu, odležavanje u drvu toliko je zaokružilo Luftbremzer da bi onoga koga već bojom nije podsjetio na sloe gin, prvim, lažno slatkastim okusom crvenog voća iz merlota, svakako mogao podsjetiti na Old Tom. No, ovaj gin nije nijedno od toga.

luftbremzer6
luftbremzer5
Marjan Maksan

Novi Luftbremzer je odležavanjem u Meneghettijevom barriqueu dobio zdravu dozu drva i tanina koji su naglasili njegovu ionako čvrstu strukturu i zaokružili ga, dok su tamne voćne vinske arome u prvi plan izvukle njegove cvjetne note, od bazge do kamilice i sušene lavande, i dale mu osjetnu sauvignonsku crtu uz nešto aroma mediteranskog bilja. Istodobno, sačuvao je prepoznatljivi karakter bazičnog Luftbremzera.

Ovaj vrlo zanimljivi gin idealan je za božićnu sezonu, ali zbog svježine i citrusa koju je sačuvao u odležavanju mogli bismo ga zamisliti i u pićima toplije sezone. Zapravo, bilo bi ga dobro uvijek prvo probati samog, zbog njegove zaista zanimljive i bogate aromatike, no mi smo ga već dio vremena testirali u koktelima Marjana Maksana. U prvom koktelu, Maksan je Luftbremzer kombinirao sa St.Germain likerom od bazge i Florita Orange Bitterom, u izrazito svježi, elegantni citrusni koktel u kojemu je St.Germain u prvi plan izvukao Luftbremzerove cvjetne aroma.

luftbremzer1

U drugom koktelu, Luftbremzer je vjerojatno najbolje pokazao svoj potencijal, u jednakim omjerima s Mulassano Bianco vermutom i Mandarin Napoleonom, jer je dobio slatki citrusni udar i savršeni balans koji je ispeglao alkohol. Kao i negroni, ovaj odlični koktel može pokriti sve baze, od aperitiva do kraja večere. Treći kokteli izazvao je nešto podijeljenih mišljenja, jer je Maksan u njemu testirao kako Luftbremzer funkcionira u digestivnim koktelima, u ovoj verziji s Florita Orange Bitterom i sirupom od palminog šećera.

Naravno, ovaj je koktel bio bitno slađi i teži, ali je dobro pokazao nove karakteristike Luftbremzera koje mu je dalo odležavanje u Meneghettijevim bačvama, strukturu i neku vrsnu vinskog aftertastea koja mu u kombinaciji s alkoholom daje poseban karakter. Novi Luftbremzer destiliran je u zaista ograničenoj seriji, od svega 450 boca od pola litre. Predbilježbe već primaju, u pretprodaji košta 300 kuna, dok će nakon što dođe u distribuciju veleprodajna cijena biti 250 kuna. Ovogodišnji Advent donio je vrlo zanimljiv novi proizvod na hrvatsku barsku scenu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.