Ove srijede počelo se suđenje u slučaju u kojemu je slavni francuski kuhar tužio Michelin jer mu je u novom izdanju za Francusku skinuo treću zvjezdicu. Marc Veyrat je jedan od najvećih živućih francuskih chefova, kuhar velikog ega, čovjek koji ne bira riječi kad govori u javnosti. Veyrat je uvijek spreman govoriti o problemima i slabostima restoranskog sistema, ne vodeći previše računa o svom interesu.
Veyrat je u Michelinu 2018. treći put dobio treću zvjezdicu za svoj restoran Maison des Bois u alpskom mjestu Manigod. Bio je to veliki povratak, jer chef je nakon teške skijaške nesreće bio odustao od restorana i od zvjezdica. Restoran je, osim toga, 2015. teško oštećen u požaru. Otvorio ga je ponovno 2017. odmah dobio dvije zvjezdice i godinu dana kasnije vratio treću.
Ove godine, međutim, Veyrat je ušao u povijest po nečem posve suprotnom, postao je prvi chef koji je u samo godinu dana dobio i izgubio tri zvjezdice. Veyrat je bijesan zbogt Michelinove odluke. Ne samo zato što su ga ocijenili lošije nego lani, nego zato što smatra da je Michelinov sistem netransparentan i da inspektori nisu uvijek dovoljno kompetentni da bi uzeli u obzir sve kuharske finese.U Veyratovu slučaju, sporan je bio sir.
Kad chef izgubi zvjezdicu, od uredništva Michelina ima pravo tražiti obrazloženje. Veyrata je primio osobno glavni urednik Michelina Gwendall Poullennec. Objasnio mu je da su inspektori dali nižu ocjenu jer je u souffleu koristio obični cheddar i da su jakovske kapice imale lošu teksturu.
Veyrat tvrdi da su Michelinovi inspektori nekompetentni jer nisu prepoznali reblochon, lokalni sir koji je koristio u souffleu, i da nemaju pojma o terroiru, jer on u planinskom restoranu uopće ne koristi jakovske kapice nego im je poslužena terina od jetre jedne vrste riječne ribe iz regije Haute Savoie. Štoviše, nazvao ih je bitangama i rekao da je uvjeren kako su mu zvjezdicu skinuli da bi napravili promociju za novo izdanje vodiča. Na kraju ih je tužio.
Ovo je prvi put da jedan chef tuži Michelin zato što su mu skinuli zvjezdicu. Veyrat ne traži da mu zvjezdicu vrate, nego da uredništvo Michelina njegov restoran ukloni iz vodiča i pred cijelim svijetom objavi kriterije po kojima ocjenjuje restorane. Michelin je odbio njegov zahtjev i daljnje javno prepucavanje. Veyratove su optužbe odbacili i rekli da su spremni s njim ići na sud.
Urednik Poullennec u nizu je intervjua tijekom skandala ponovio općenite kriterije, ali stvarne tehničke detalje i procedure kojima vodič zaključuje ocjene, Michelin nikad nije želio otkriti i ne želi ni sada.
Slučaj se brzo proširio izvan gastro medija i postao jedna od glavnih dnevnih vijesti na CNN-u. Timeline cijelog skandala možete pročitati OVDJE. A danas donosimo pozicije dviju strana u trenutno najvećem skandalu svjetske restoranske scene.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.