Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ugrožavaju li adventske kućice normalan restoranski biznis? Definitivno ne

advent-klovicevi

Svake se godine u profesionalnim krugovima raspravlja o tome što zapravo Advent donosi zagrebačkoj restoranskoj industriji. S jedne strane, činjenica je da Advent , kao najposjećenija zagrebačka turistička manifestacija, puni hotele, hostele, apartmane i dućane, pa bi bilo logično da dodatno napuni i restorane.

S druge strane, pojedini skeptični restorateri tvrde kako im adventske gužve ne donose gotovo ništa, nego im dapače štete poslu, jer svi posjetitelji zagrebačkog Adventa ionako jedu na kućicama, pa se restoranski promet smanjuje. 

Takva logika na prvi pogled ima smisla. Kućice s hranom uglavnom predstavljaju dobar posao, o čemu najbolje svjedoči činjenica da su ugostitelji spremni plaćati od 25 tisuća kuna do puno više samo za najam. Dodamo li toj brojki ostale troškove, jasno je da promet na kućicama mora biti visok.

To osobito vrijedi za Fuliranje, čija gastronomska ponuda dramatično odskače od svih drugih adventskih lokacija. Na Fuliranju, uostalom, kućice postavlja i niz popularnih zagrebačkih restorana, od Timea do El Tora. No, visok promet na kućicama zapravo ne ugrožava stalno restoranski posao. Evo zašto.

Prvo, prosinac je redovito najbolji mjesec u restoranskom biznisu, zbog niza domjenaka i završnih godišnjih poslovnih ručkova, i radi posebnih datuma kad su restorani redovito prezaposleni: svi stolovi u Carpacciu za ručak na Badnjak rezervirani su nekoliko mjeseci unaprijed, a ove će godine po prvi put neki privatni restorani raditi i za Božić.

Drugo, gosti koji jedu na kućicama uglavnom nisu stalni restoranski gosti, tako da restorani koji inače dobro posluju, ne mogu ništa izgubiti zbog Adventa. Jedino se street food lokali mogu naći u stanovitim problemima, jer nude hranu istog žanra kao i adventske kućice. Međutim, na jednom od idućih advenata bilo bi zanimljivo vidjeti da na ulice izađu klasični restorani s velikim dijelom svoje standardne ponude, kao što se to radi, primjerice, u Berlinu. Takva je operacija logistički komplicirana, ali bi mogla dodatno unaprijediti Advent u Zagrebu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.