Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Počinje izbor za Vino godine Kulta Plave Kamenice. Evo naših nominacija

vino-godine-2019-g

Hrvatska vinska industrija i ove je godine zabilježila vrlo dobre rezultate na važnim međunarodnim natjecanjima. Hrvatska su vina osvojila sedam zlatnih medalja na Decanterovim Svjetskim nagradama (DWWA). Sva su ta vina automatski ušla na našu listu kandidata za Vino godine, koju smo dopunili i nizom drugih odličnih vina, koja se ove godine nalaze na hrvatskom tržištu.

Nažalost, na našoj listi nema nekih od najuzbudljivijih domaćih vina, koja smo probali u zadnje vrijeme, zato što još nisu ušla u distribuciju, ili dolaze u prodaju tek ovih dana, pa ih je malo tko uspio probati. Riječ je, primjerice , o izvrsnom beljskom Cabernet Sauvignonu iz 2016.godine, koji još nije dobio etiketu, pa o sjajnim prirodnim vinima Velimira Koraka, pa o Cattunarovoj dugo maceriranoj malvaziji Nono, o fenomenalnom Galićevom rizlingu Macerator, i o Matoševićevom sasvim neobičnom, moćnom Sauvignonu iz 2018. godine.

Nadalje, neki od naših vodećih vinara tek iduće godine puštaju svoja nova vrhunska vina, poput Kozlovića s bijelom Santa Luciom iz 2016. godine crnom santa Luciom, iz 2015.godine. Oba su vina najavljena za proljeće 2020. godine. 

Ove godine nismo vidjeli ni novu Medeinu Punta Grecu, koja je u dosadašnjim izborima za Vino godine prolazila izvrsno. Pravila za izbor Vina godine Kulta Plave Kamenice jednaka su pravilima za izbor Restorana godine i Chefa godine, s tim da u ovom izboru sudjeluju profesionalci iz vinske industrije. Svaki birač može glasati za pet vina:prvo mjesto donosi 10, drugo 8, treće 6, četvrto 4 i peto 2 boda. Lista je, naravno, otvorena, što znači da svaki birač može glasovati za vina koja nisu na listi. Evo naših nominacija:

1. Anđelini, Malvazija istarska 2015. Istra, zlatna medalja na DWWA

andjelini-malvazija-2015

Ova vinarija s lošom distribucijom (njihovih vina u Zagrebu de facto nema), već drugu godinu zaredom osvaja Decanterovo zlato

2. Benvenuti, Santa Elisabetta 2015. Istra

benvenuti-santa-elisabetta-2015

Benvenutijev monumentalni teran, jedan od najboljih ikad napravljenih u Hrvatskoj, profitirat će se s vremenom. Ispred Santa Elisabette još je puno godina.

3. Bire, Grk 2017. Dalmacija

bire-grk-2017

Bire je, uz vinariju Križ, najvažniji proizvođač možda najplemenitije dalmatinske bijele sorte

4. Clai, malvazija Sv. Jakov 2016. Istra

clai-sv-jakov-2016

Claijev Sveti Jakov već je dugo vremena jedna od najboljih malvazija, kao i jedan od najboljih macerata u Hrvatskoj

5. Coronica, Gran Teran 2015. Istra, zlatna medalja na DWWA

coronica-gran-teran-2915

Veteran vrhunskih terana nedavno je u Decanteru dobio sjajnu recenziju koja sve govori: “Crno kao noć, jako kompleksno, čuvati barem još jedno desetljeće.”

6. Ivan Damjanić, Clemente 2016. Istra, zlatna medalja na DWWA.

damjanic-clemente-2016

Riječ je o jednom do najelegantnijih hrvatskih bijelih vina. Clemente Blanc iz 2016. nažalost je potpuno rasprodan.

7. Marko Fakin, Malvazija 2018. Istra, zlatna medalja na DWWA

fakin-malvazija

Marko Fakin zadnjih se godina nametnuo kao vodeći proizvođač mladih malvazija. Njegova su vina čista i svježa, ali istodobno kompleksna i elegantna..

8. Marko Fakin, Malvazija La Prima 2017. Istra

fakin-la-prima-2017

La Prima je jedna od najoriginalnijih i najšarmantnijih odležanih malvazija koje smo probali

9. Franković, Korona 2016. Istra

frankovic-korona

Korona iz 2016. osvojila je zlato na lanjskim Decanterovim Svjetskim nagradama. Riječ je, međutim, o vinu koje je sad još bolje nego lani, jer se utjecaj drva smanjio, a Korona je postala prekrasno kremasta i jako elegantna,

10. Iločki podrumi, Velika berba graševine 2011. s dodirom Jadrana, Slavonija i Podunavlje

ilocki-jadran

Ovo nas je vino, odležano godinu dana u moru, prilično šokiralo. Nikad nismo probali tako mineralnu i slankastu graševinu.

11. Laguna, Malvazija Vižinada 2015. Istra, zlatna medalja na DWWA

laguna-malvazija-vizinada-2015

Jedno od najozbiljnijih istarskih bijelih vina uopće, koje svjedoči o specifičnom terroiru Vižinade.

12. Korlat, Cabernet Sauvignon 2015. Dalmacija

korlat-cs-2015

Korlat je lani osvojio Decanterovu zlatnu medalju za Syrah. Ove godine nisu poslali vina na DWWA, jer su kasnili s punjenjem. Ali, Cabernet Sauvignon iz 2015. vjerojatno je najbolji Korlat do danas.

13. Tonči Marjan, Vron Bod 2012. Dalmacija, zlatna medalja na DWWA

vron-bod-2012

Riječ je o prvom plavcu koji je osvojio zlato na Decanterovim Svjetskim nagradama.

14. Frano Miloš, Stagnum 2009. Dalmacija

milos-stagnum-2009

Stagnumi dolaze na tržište poslije devet ili deset godina dozrijevanja. Što je izvanredno jer kupci imaju priliku uživati u optimalnom iskazu sorte i terroira. Jedno od najboljih hrvatskih vina uopće.

15. Nerica, Crni pošip 2018. Dalmacija

nerica-crni-posip-

Ovo je vino važno zbog dva razloga. Prvo, radi se o najoriginalnijem hrvatskom roseu. I drugo, Nerica ovim vinom revitalizira autohtonu sortu koja je gotovo bila izumrla.

16. Rossi, Malvazija 2018. Istra, zlatna medalja na DWWA

rossi-malvazija-2018

Vinarija Rossi iz Vižinade posljednjih je godina osvojila čitav niz nagrada za razna svoja vina. Decanterovo zlato je šlag na tortu.

17. Tomac, Traminac 2017. Plešivica (Bregovita Hrvatska)

tomac-traminac

Traminac iz 2017. ne samo da je najekspresivnije Tomčevo vino iz amfore do danas, nego možda i najbolje hrvatsko macerirano mirno vino, koje smo probali ove godine.

18. Tomac, pjenušac Amfora 2015. Plešivica (Bregovita Hrvatska)

tomac-pjenusac-amfora

Tomčev prvi pjenušac iz Amfore, iz berbe 2010. postigao je svjetski uspjeh. Decanter ga je bio uvrstio među sedam najvažnijih pjenušavih vina na svijetu. Amfora iz 2015. jednako je originalna, ali značajno elegantnija, s vrlo dugim rokom dozrijevanja.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.