Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

JESEN U BARCELONI Fat Barbies je gastrokrčma s najslasnijim mesom na roštilju koje možete zamisliti

fat-barbies-provoleta

Fat Barbies nije ni gastropub, ni gastronomski bistro. Fat Barbies, smješten blizu najstrožeg centra Barcelone, čista je gastrokrčma. Što znači gastrkrčma? Servis je brz, ali zapravo neinformiran: konobarica nije znala iz koje apelacije dolaze jedina tri vina koja Fat Barbies drži, nego je morala pogledati u mobitel.

Vina se toče u čaše za vodu bez stalka, baš kao u starinskim gostionama. Gosti sjede za komunalnim drvenim stolovima, na kojima se nalaze beštek, limeni tanjuri i najjeftinije papirnate salvete. Hrana dolazi na stol bez minimalnog objašnjenja o čemu se radi. Konobarica stavi tanjur pred vas i ode.

Naravno, veći dio svega toga posljedica je koncepta. Fat Barbies je, naime, hipsterska gastrokrčma, u kojoj je svaki detalj uređenja pažljivo promišljen: od hrpe drva za roštilj kraj koje smo sjedili, preko poluotvorene kuhinje u kojoj stalno gori vatra i sijevaju brenneri, do golemih tegli s ukiseljenim povrćem i suhim začinima, od kojih se, pretpostavljamo, rade kućni barbecue umaci.

fat-barbies-sala
fat-barbies-pulled-pork

Jedan je bloger, specijaliziran za Barcelonu, napisao da je Fat Barbies posvećen dimu. Ta je konstatacija naizgled točna. Velika četvrtina kupusa blago je obrađena na roštilju i onda dovršena brenerom, tako da smo dobili dva mirisna profila pečenog povrća, serviranog s umakom od rajčice i čipsom od češnjaka. Mrkva u kimchiju također je provela nešto vremena na roštilju, pa smo, eto, probali i grilani kimchi. 

fat-barbies-mac-swiss

Međutim, Fat Barbies je prije svega posvećen mesu. Ne toliko zato što i govedina i svinjetina dolaze iz certificiranog ekološkog uzgoja, nego zsto što je meso nevjerojatno slasno, mekano i sočno. Otkoštena rebra u teriyakiju spadaju među najsočnije i najukusnije komade mesa koje smo probali unatrag dugo vremena. Taj je govedina bila toliko briljantna, da bi u Fat Barbies mogli jesti svaki dan. Ni trgana svinjetina, servirana u pecivu za burger s velikim diskovima kiselih krastavaca, nije zaostajala za rebrima.

I mac and swiss, jedno od rijetkih čistih ugljikohidratnih jela na meniju s petnaestak fiksnih elemenata i nešto dnevnih specijaliteta, bili su baš jako fini. Hrana u Fat Barbies zaista je spektakularna, a ambijent jako ugodan, opuštajući i moderan. Naposljetku i cijene su spektakularno niske: četiri jela, dvije čaše craft piva Garage i buteljku nekog crnog vina iz Penedèsa platili smo točno 60 eura.

FAT BARBIES

Carrer de Bailen 83, Barcelona

HRANA 4/5  VINA 0/5  SERVI -3/5  AMBIJENT 4/5

kreditne kartice sve osim Amexa

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.