Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zaslužna obitelj Dusper otvorila je novu vinoteku, koja se zove Vinoteka

vinoteka-g

Nino i Sanda Dusper spadaju među najvažnije protagoniste hrvatske vinske scene. U njihovoj smo prvoj vinoteci Vinum, otvorenoj u zagrebačkom hotelu Inter Continental 1991. godine, kušali prve Bollingere i Roederere, ali, što je posebno važno u današnjem kontekstu, i prve buteljke Joška Gravnera. Početkom ovog stoljeća Dusperi su preselili Vinum u dvorište na početku Stare Vlaške.

Ondje su se prodavali Saloni, Viellies Vignes Francais, prve zagrebačke boce Kruga, kao i prva vrhunska austrijska vina koja su stigla u Hrvatsku, poput Brundlemayerovih i F.X.Pichlerovih.

vinoteka-prostor

Dusperi su, naravno, uvozili i vina Angela Gaje. U prostoru u Vlaškoj Nino Dusper, svojedobno visoki dužnosnik svjetske Udruge sommeliera, planirao je otvoriti vinski bar, ali ga je spriječila Velika kriza 2009. godine.

Ovih se dana vinoteka Vinum u Vlaškoj zatvorila, a obitelj Dusper u Zelinskoj je ulici broj 4, odmah iza restorana Bocca Marai, otvorila novu vinoteku, koja se više ne zove Vinum, nego Vinoteka.

vinoteka-dusper

“Na Vinoteku gledam kao na novi početak, kao na start nove generacije,” rekao nam je danas stariji gospodin Dusper, glasom punim samopouzdanja, dok je otpijao gutljaje Roederova Brut Premiera.

Mlađi gospodin Dusper, njegov sin Juraj, koji vodi Vinoteku, proveo nas je kroz izvrsno uređen interijer, koji se dijeli na prodajni dio i sobu za tastinge, i koji je pun vinskih atlasa i trofejnih boca.

Budući da smo vrlo često pili u svim vinotekama obitelji Dusper, odgovorno tvrdimo kako ova nova izgleda najfunkcionalnije i ostavlja najtopliji dojam. Važno je, naposljetku, konstatirati da su Dusperi zadržali većinu svojih najvažnijih brendova, poput Bollingera, Roederera, Ladoucettea, Torresa i Drouhina, te da najavljuju dolazak novih svjetskih vinara na hrvatsko tržište, uključujući growerse iz Champagne.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.