Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

OBJAVLJUJEMO IMENA KANDIDATA ZA RESTORAN GODINE Nominirali smo čak 22 restorana

restoran-godine-2019-g

Bolji dio hrvatske restoranske scene ove je godine drastično podignuo ljestvicu ambicija i kvalitete. Nikad, ali doslovno nikad u Hrvatskoj, a posebno u Zagrebu, nije radilo toliko mnogo fine dining restorana, pa je stoga logično da je i naša lista kandidata za Restoran godine Kulta Plave Kamenice orijentirana uglavnom prema fine diningu.

No, radi se o otvorenoj listi, što znači da svaki glasač može dodijeliti bodove restoranu koji sam predloži a nije na listi. Podsjetimo, Restoran godine Kulta Plave Kamenice biraju isključivo profesionalci iz domaće restoranske industrije.

Svaki od birača glasa za pet restorana, od kojih prvom dodjeljuje 10 bodova, drugom 8 bodova, trećem 6 bodova, četvrtom 4 boda i petom 2 boda. Birači ne smiju glasati za restoran u kojem rade ili je u njihovom vlasništvu. Evo dosad najdulje kandidacijske liste za Restoran godine. Kandidati su navedeni abecednim redom.

1. 360, Dubrovnik

360-izbor

360 je klasični fine dining restoran s jednom od najboljih hrvatskih vinskih karti, smješten u fantastičnom ambijentu dubrovačkih zidina. 360 ima Michelinovu zvjezdicu.

2. Boškinac, Novalja

boskinac

Boškinac je unatrag dvije godine jako napredovao. Danas je riječ o restoranu moderne, vrlo lokalne kuhinje, s prilično dobrom vinskom kartom.

3. Cap Aureo, Rovinj

cap-aureo-amuse-bouche

Hrvatsko-malteški chef Jeffrey Vella u Cap Aureu bavi se visokom progresivnom kuhinjom, koja je istodobno nesmiljeno hedonistička. Vella je u manje od pola godine promijenio sedam jelovnika, što dovoljno govori o mikrosezonalnosti ovog restorana.

4. Carpaccio, Zagreb

carpaccio-izbor

Carpaccio je klasična zagrebačka restoranska institucija, koja je uvijek držala do vrhunskih sastojaka. Carpaccio prvi u Zagrebu nudi vrganje, često ima žive škampe, katkad bijele tartufe.

5. Draga di Lovrana, Lovranska draga

draga-di-lovrana

Deni Srdoč izrasta u međunarodno relevantnog chefa, koji superiornim tehnikama lokalna, tradicijska jela pretvara o jako dobar fine dining. Deni Srdoč ima Michelinovu zvjezdicu.

6. Laganini, Palmižana

laganini-murina

Ovaj restoran u bukoličkom ambijentu Paklenskih otoka idealan je prostor za virtuozno, ali zapravo toplo i lako razumljivo kuhanje Hrvoja Zirojevića, jednog od najboljih hrvatskih chefova.

7. Mali bar, Zagreb

mali-bar-tim

Mali bar jedini je bistro na ovoj listi. No, Mali bar vrhunski je gastronomski bistro, koji je trenutno u najboljoj formi otkako postoji. Mali bar mijenja dijelove jelovnika svakog tjedna, a pojedina jela od vrganja, šljiva ili trešanja spadaju medju najfinije stvari koje smo ove godine probali u Zagrebu.

8. ManO2, Zagreb

mano2-meso

Chef Hrvoje Kroflin u novoj je verziji Mana2 otišao u svijet uzbudljive, katkad radikalne visoke kuhinje. Kroflin kuha kompleksno, mikrosezonski, s jako puno tehničkih elemenata, a rezultati znaju biti senzacionalni, poput ovojesenskih pet tekstura rajčica.

9. Marina, Novigrad

Marina Gaši bavi se hrabrim, prilično beskompromisnim fine diningom koji se bazira na ribama, rakovima i školjkama.

10, Matsunoki, Mali Lošinj

Matsunoki u hotelu Bellevue jedan je od dva najbolja japanska restorana u Hrvatskoj. Atraktivni clubbing ambijent i vrhunska internacionalna vinska lista daju dodatnu vrijednost talentu i vještini chefa Saše Pribičevića.

11. Monte, Rovinj

Monte je prvi hrvatski restoran koji je dobio Michelinovu zvjezdicu. Ovog je ljeta chef Danijel Đekić iskoračio iz zone ugodnog fine dininga, prema dosta ambicioznijem kuhanju, što nas je razveselilo.

12. Nav, Zagreb

nav-patlidzan

Gastronomski gledajući, Nav Tvrtka Šakote najmoderniji je restoran u Hrvatskoj. Bilo da je riječ o odležavanju tune i bijelih riba, o pretvaranju korabica i kukuruza u zvijezde visoke kuhinje, ili o činjenici da za večeru ne možete naručiti manje od deset sljedova, gospodin Šakota u svemu ide do kraja. Što vrijedi poštovati i u čemu treba uživati .

13. Navis, Opatija

navis-2018-5

Navis je zadnjih godina prerastao u kompetentan fine dining restoran s talentiranim mladim chefon Tinom Sinožićem, sve boljim servisom i sasvim solidnom vinskom kartom.

14. Nautika, Dubrovnik

nautika-terasa

Nautika je veliki, luksuzni restoran s dobrom hranom, fantastičnim ambijentom, izvrsnim servisom i svjetski vrijednom vinskom kartom za koju je zadužen sommelier Marko Šram.

15. Noel, Zagreb

noel

Noel je vrhunski fine dining u svim segmentima: kuhanje Gorana Kočiša sve je kompleksnije, servis što ga nadzire Ivan Jug uglavnom je besprijekoran, vinska lista spada među četiri najbolje u Hrvatskoj, a kokteli Karla Ferenčaka nadmašuju većinu koktela u vodećim hrvatskim barovima. Noel je više nego zasluženo dobio Michelinovu zvjezdicu.

16. Pelegrini, Šibenik

pelegrini

Pelegrini, trostruki pobjednik ovog izbora, artikulirao je novi rukopis dalmatinske kuhinje i pokrenuo čitav niz esencijalnih procesa za opstanak i napredak hrvatske restoranske industrije. Chefu i vlasniku Rudolfu Štefanu treba podići spomenik.

17. Pergola, Zambratija

Chef Fabricio Vežnaver u Pergoli promovira lokalnu, jako kreativnu i tehnički perfektnu kuhinju. Unatrag tri godine Pergola spada u uzak krug najuzbudljivijih hrvatskih restorana.

18. Plavi podrum, Volosko

plavi-podrum-tiradito

Plavi podrum drži, bez ikakve konkurencije, najbolje sastojke u Hrvatskoj, uključujući velike žive škampe, izvanredan izbor svježe ribe, bijele tartufe, bobičasto voće iz Gorskog kotara i široku selekciju šampionskih istarskih ulja. Vinska karta vlasnice Danijele Kramarić već je desetljećima besprijekorna.

19. San Rocco, Brtonigla

san-rocco-tartufi

Ovaj klasični fine dining restoran, s vjerojatno najfinijim tartufima u Istri, spada među trajne vrijednosti hrvatske gastronomije.

20. Tekka, Zagreb

tekka-moet-gyoza

Tekka je uvjerljivo najbolji japanski restoran u Zagrebu, s prvorazrednom tunom, precizno napravljenim sushijem i jako dobrim servisom.

21. Theatrium, Zagreb

theatrium-sala (1)

Theatrium Filipa Horvata konceptualno je najambiciozniji restoranski projekt u Zagrebu: od menija, preko vina, do bešteka i tanjura u Theatriumu je baš sve precizno složeno i povezano. Samo kuhanje Filipa Horvata napredno je, umjereno radikalno (sladoled od moždine) i jako, jako fino.

22. Zinfandel’s, Zagreb

zinfandel-izbor

Glavni Esplanadin restoran tipičan je primjer raskošnog hotelskog fine dininga. Chefica Ana Grgić priprema plemenita i senzualna jela, puna gusjih jetara, škampa, jastoga, kavijara i tartufa. Blagovaonica je najljepša u Hrvatskoj.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.