Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Michelin 2020. dolazi u Sloveniju. Bilo je i vrijeme

michelin-slovenija

Glavni urednik Michelinovog vodiča Gwendall Poullennec u priopćenju redakcije potvrdio je da će iduće godine izići prvo izdanje vodiča za Sloveniju. Slovenska restoranska scena jedna je od najvibrantnijih novijih scena u Europi, predvođena Hišom Franko briljantne Ane Roš (38. na listi World’s 50 Best Restaurants), pionirima moderne slovenske kuhinje poput Janeza Bratovža, izvrsnim chefovima srednje generacije poput Igora Jagodica i izuzetno talentiranim mladim chefovima poput Jakoba Pintara, Luke Košira i Jorga Zupana

Zbog činjenice da je Slovenija malo tržište, Michelin ju je godinama zaobilazio, čak i nakon što je pokrenuo ediciju za Hrvatsku. “Od prvog izdanja prije 120 godina, misija Michelinova vodiča uvijek je bila ista: otkrivati najbolje kulinarske destinacije u cijelom svijetu. Slovenija je nesporno takva destinacija, posebno zbog svojih prirodnih resursa koj omogućuju proizvodnju sastojaka izuzetno visoke kvalitete koje chefovi afirmiraju u cijeloj zemlji,”  rekao je Poullennec dodajući da je sve veći izbor svježih lokalnih proizvoda cijeloj generaciji chefova omogućio da izraze talent i kreativnost. Inspektori su, objavili su u Michelinu, obišli sve slovenske regije i svoje će ocjene objaviti u ožujku 2020. 

Michelin je konačno ispravio nepravdu prema Sloveniji, a iduće veliko pitanje je, naravno, koliko će u prvom izdanju biti restorana sa zvjezdicama i, najzanimljivije, hoće li Hiša Franko postati prvi restoran u našoj regiji s dvije Michelinove zvjezdice. Osim u rijetkim slučajevima najvećih svjetskih restorana na svijetu poput Gaggana u Bangkoku i Blue Hill at Stone Barns američkog chefa Dana Barbera, Michelin nema običaj u već u prvom novom izdanju vodiča dodjeljivati dvije zvjezdice. No, promjene kroz koje vodič prolazi zadnjih godina su tolike da zapravo ništa ne treba isključivati. 

Osim što je dodatna potvrda ambicioznoj i progresivnoj slovenskoj restoranskoj sceni, dolazak Michelina tamošnju će scenu zasigurno dodatno galvanizirati, kao što to već nekoliko godina čini u Hrvatskoj. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.